• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vodiči pozor, kontrolovať budú autobusy a nákladné autá

  • 10:01 22.07.2013
  • BRATISLAVA
Vodiči pozor, kontrolovať budú autobusy a nákladné autá

Počas celého tohto týždňa musia vodiči na slovenských cestách počítať s dopravno-bezpečnostnou akciou TISPOL-u (Europaen Traffic Police Network).

Táto medzinárodná stavovská organizácia združuje služby dopravných polícií európskych krajín už niekoľko rokov a aj takýmto spôsobom sa snaží prispieť k bezpečnosti cestnej premávky na európskych cestách.

Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, tento týždeň sa polícia v celej Európe zameria na dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel.

V prvom polroku zavinili vodiči autobusov 56 dopravných nehôd, o život pri nich prišli dvaja ľudia, ťažko sa zranilo osem a ľahko 49 ľudí. Ani v jednom prípade vodiči nejazdili pod vplyvom alkoholu. V prípade MHD zaznamenala polícia v prvom polroku 23 nehôd, o život nikto neprišiel. Rovnako sa nezistil alkohol.

V prípade vozidiel verejnej hromadnej dopravy došlo k deviatim nehodám, o život prišla jedna osoba, alkohol taktiež nebol zistený. Čo sa týka nákladných vozidiel, za šesť mesiacov tohto roka zavinili 668 dopravných nehôd, o život prišlo šesť osôb, ťažké zranenia utrpelo 45 ľudí, ľahko sa zranilo 214 osôb. Alkohol úradoval v 44 prípadoch. Viac ako polovica nehôd sa stala v obci.

Vodiči autobusov musia byť obzvlášť opatrní, píše Baloghová. V prípade, že polícia zistí alkohol u vodičov autobusov, hrozia im vysoké tresty. V zmysle Trestného zákona hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov, ak pod vplyvom návykovej látky ohrozí život alebo zdravie ľudí, alebo spôsobí značnú škodu na majetku pri výkone zamestnania alebo inej činnosti, pri ktorých je vplyv návykovej látky obzvlášť nebezpečný, najmä ak vedie prostriedok hromadnej dopravy.

Letné obdobie je špecifické horúčavami, preto je veľmi dôležité vyraziť na cesty oddýchnutý, dodržiavať pitný režim a robiť si častejšie prestávky. Samozrejmosťou pred jazdou by mala byť kontrola technického stavu vozidla a pneumatík. Dodržiavaním dopravných predpisov sa účastníci cestnej premávky môžu vyhnúť vysokým pokutám.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.