• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

V Rakovciach spoja sily miestni Rómovia a americkí herci

  • 16:54 21.07.2013
  • BRATISLAVA
V Rakovciach spoja sily miestni Rómovia a americkí herci

V pondelok 22. júla spoja v Rankovciach pri Košiciach sily Rómovia z miestnej osady a divadelní herci z New Yorku.

Osadníci si tu svojpomocne stavajú šesť domov, umelci im prídu pomôcť. Deje sa tak v rámci aktivít mimovládnej organizácie ETP Slovensko, ktorá agentúru SITA o iniciatíve informovala.

Herci z divadla Dramatic Adventure Theatre budú počas celého pondelka pracovať na novom bývaní pre ľudí žijúcich na okraji spoločnosti. Stavebný deň absolvujú ako súčasť ich týždenného pobytu na Slovensku, ktorý sa zameriava na prácu s deťmi z vylúčených komunít. Pobyt sa končí 26. júla.

Americkí herci vedú divadelné workshopy s deťmi vo veku od 8 do 17 rokov v komunitných centrách v Moldave nad Bodvou, Starej Ľubovni a v Košiciach - Šaci. Workshopy majú podporiť miestnu mládež, posilniť ich osobnosť a spoluprácu prostredníctvom vlastnej tvorby pri písaní, režírovaní a účinkovaní v divadelnej hre. Účastníci workshopov na záver odprezentujú svoju niekoľkodňovú prácu počas predstavenia pre verejnosť.

V Rankovciach sa momentálne stavia šesť domov. Rómske rodiny si svojpomocnou výstavbou zabezpečujú vlastné a legálne bývanie, píše sa v správe od ETP Slovensko. Stavajú vďaka úsporám a poskytnutým mikropôžičkám na vysporiadaných pozemkoch vo vlastníctve staviteľov.

Pôžičku majú budúci majitelia domov splatiť do ôsmich rokov. Táto výstavba domov je modelom sociálne a ekonomicky dlhodobo udržateľného riešenia bývania pre sociálne vylúčených obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít.

Na Slovensku žije podľa posledných odhadov viac ako 15-tisíc rodín v chatrčiach postavených z odpadového materiálu, väčšinou na nelegálnych pozemkoch v osadách mimo miest a obcí. Chatrče o rozlohe približne 10 m2 sú v zlom technickom stave, energeticky náročné, bez vody, kanalizácie, neodborne postavené a bez stavebného povolenia. Prístup k hygienicky vyhovujúcim zdrojom pitnej vody tu prakticky neexistuje.

Kvôli zlej finančnej situácii a nízkej vzdelanostnej úrovni používajú obyvatelia chatrčí vo väčšine prípadov na varenie a vykurovanie domácností nebezpečné materiály, ktoré škodia zdraviu a životnému prostrediu. Prevažná väčšina rodín, ktoré žijú v takýchto nevyhovujúcich podmienkach sú chudobní ľudia v marginalizovaných rómskych komunitách. V rokoch 2009 až 2012 postavilo ETP Slovensko spoločne s obyvateľmi komunít štyridsať nájomných bytov vo vlastníctve obcí a štyri domy vo vlastníctve stavebníkov.

Na výstavbe nájomných bytov aj domov sa podieľali budúci nájomníci či majitelia. Domy a byty, ktoré postavili ich budúci nájomníci alebo majitelia sú niekoľko násobne lacnejšie, vysvetľuje mimovládne združenie. Dlhodobo nezamestnaní nájomníci a majitelia získavajú pri príprave a počas výstavby pracovné a životné zručnosti, či nové znalosti. Neskôr sa omnoho lepšie a zodpovednejšie starajú o svoje nové bývanie a preukázateľne majú väčšie šance uplatniť sa na trhu práce, tvrdí mimovládne združenie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.