• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Elektronické náramky budú stáť milióny eur

  • 10:10 21.07.2013
  • BRATISLAVA
Elektronické náramky budú stáť milióny eur

Ministerstvo financií už zverejnilo výzvu na národný projekt Elektronické služby monitoringu obvinených a odsúdených osôb.

Počíta s tým, že cez Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) by naň mohlo zo štrukturálnych fondov EÚ ísť maximálne 26,9 milióna eur.

Rezort spravodlivosti už v máji avizoval, že na projekt elektronického monitoringu odsúdených a osôb s rôznymi zákazmi by chcel získať peniaze práve z eurofondov.

„V zmysle doterajších rokovaní MS SR očakávalo vyhlásenie takejto výzvy, na základe ktorej predloží príslušný projekt,“ uviedla hovorkyňa MS SR Jana Zlatohlávková.

Projekt má mať širšie využitie, ako je používanie elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenie. „Tento projekt považujeme za prioritný nielen vo vzťahu k riešeniu akútnych problémov vo väzenstve, ale aj z hľadiska poskytovania služieb širšej verejnosti,“ poznamenala Zlatohlávková.
Monitoring sa spustí začiatkom roka 2015

Umožní aj oveľa efektívnejší monitoring ďalších alternatívnych trestov, ako je dodržiavanie zákazu priblíženia sa k inej osobe a lokalite či dodržiavanie určených hodín pobytu na pracovisku pri nariadení povinnej práce. Umožní aj kontrolu zákazu požívania alkoholu.

Zavedie sa aj služba, pomocou ktorej možno vydať interaktívne varovanie obetiam domáceho násilia, či organizátorom športových a iných podujatí o násilníkoch zo športových štadiónov, ktorých riešil súd.

Podľa nedávnych vyjadrení rezortu spravodlivosti by sa elektronický monitoring mohol spustiť po 1. januári 2015, ak sa v poriadku uskutoční pilotný projekt, získajú sa peniaze z eurofondov a uskutoční sa výberové konanie. Okrem toho treba prispôsobiť legislatívu, zaškoliť ľudí a aj sudcov, aby takéto alternatívne tresty uplatňovali.

Slovenskou boľačkou je veľmi malý počet prípadov, v ktorých súd siahne po alternatívnom treste. Napríklad vlani padlo len 28 rozsudkov, ktorými súdy poslali ľudí do domáceho väzenia. To je len 0,1 percenta z 30-tisíc odsudzujúcich rozsudkov.
Nižšie náklady

Elektronický monitoring a udeľovanie alternatívnych trestov by pomohli odľahčiť slovenské väznice, ktoré sú preplnené. Podľa dekana Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslava Ivora by sa dal tento spôsob využiť až pri štvrtine ľudí, ktorí sú dnes vo väzení.

Za mrežami je asi deväťtisíc odsúdených a vo väzbe 1 900 ľudí. Ročné náklady na väzňa sú 13 500 eur. Podľa Ivora skúsenosti v USA hovoria, že náklady na monitorovaného sú asi 20 percent, v Rakúsku asi 30 percent z nákladov na človeka v kamennej väznici.

Podľa jeho slov by sa dal monitoring elektronickým náramkom využiť aj pri podmienečnom odsúdení. Dnes kontrolu takých ľudí robia probační a mediační úradníci, ktorých je málo. Okrem toho by to malo prínos aj pri stíhaných, ktorí nepôjdu do väzby.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská, pôsobiaca na ministerstve, hovorí, že u elektronicky monitorovaných majú v zahraničí dobré skúsenosti aj s resocializáciou, výchovou a prevýchovou. Sudcovia údajne avizujú, že keby sme mali náramky, určite by nebol problém vo zvýšenom počte ukladať takéto alternatívne tresty. Náramky sa pri všetkých systémoch umiestňujú na nohu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.