• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Za tragédiu Costa Concordia odsúdili piatich ľudí

  • 15:55 20.07.2013
  • GROSSETO
Za tragédiu Costa Concordia odsúdili piatich ľudí

Taliansky súd v súvislosti s minuloročnou tragédiou na lodi Costa Concordia, pri ktorej prišlo o život 32 ľudí, vymeral prvé tresty piatim obvineným.

Sú medzi nimi kormidelník lode, šéf obsluhy posádky, dvaja námorní dôstojníci a šéf krízovej jednotky vlastníka lode, spoločnosti Costa Crociere.

Každému z nich pritom vymerali iný trest, maximálne vo výške dvoch rokov a 10 mesiacov. Podľa talianskych médií sa však môžu väzeniu teoreticky vyhnúť a vyviaznuť len s podmienkou. Všetci akceptovali takzvanú dohodu o vine a treste.

Sobotňajší verdikt sa netýka samotného kapitána lode Francesca Schettina, ktorého proces odročili pre žiadosti o opakované vykonanie ďalších testov. Schettino je obvinený z viacnásobného zabitia, za čo mu hrozí až 20-ročné väzenie. Ostro sledovaný proces so Schettinom v meste Grosetto sa formálne začal už minulý utorok, pojednávanie však museli vzápätí odročiť, keďže talianski právnici práve štrajkovali.

Obrazom: Havarovaná loď Costa Concordia


Päťdesiatdvaročného kapitána označovaného bulvárnymi denníkmi za "najnenávidenejšieho muža Talianska" súdia v budove miestneho divadla, keďže kapacita súdnej siene v jeho prípade nepostačovala. Okrem viacnásobného usmrtenia Schettina obvinili aj z neposkytnutia pomoci pasažierom v núdzi a spôsobenia škôd na životnom prostredí.

Luxusné plavidlo narazilo do útesu a čiastočne sa potopilo 13. januára 2012 po tom, ako Schettinovi nevyšiel riskantný manéver, ktorým chcel "pozdraviť" obyvateľov ostrova v Tyrrhenskom mori. V čase nehody sa na palube nachádzalo 4 229 ľudí pochádzajúcich zo 70 krajín sveta.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Irán varoval Izrael aj pred

Irán varoval Izrael aj pred "najmenšou" odvetou za nedávny útok

DNES - 16:12Zahraničné

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne "čo i len najmenší krok" ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň "bolestivá".

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

DNES - 15:29Zahraničné

Rozdielne názory na zahraničnú politiku medzi niektorými českými a slovenskými politikmi by podľa českého prezidenta Petra Pavla nemali narúšať vzťahy medzi občanmi oboch krajín.

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

DNES - 15:27Zahraničné

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy.

Nemecko vyzvalo EÚ na uvalenie nových sankcií na iránske drony

Nemecko vyzvalo EÚ na uvalenie nových sankcií na iránske drony

DNES - 14:13Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

Zelenskyj: Ukrajine sa minuli rakety pri obrane dôležitej elektrárne

Zelenskyj: Ukrajine sa minuli rakety pri obrane dôležitej elektrárne

DNES - 14:10Zahraničné

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.