• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Vďaka týmto dvom cvikom budete podľa vedcov žiť dlhšie a zdravšie

  • 22:00 06.11.2017
  • Sydney
Vďaka týmto dvom cvikom budete podľa vedcov žiť dlhšie a zdravšie

Výskum austrálskych vedcov preukázal, že len pomocou dvoch cvičení si môžete zaručiť dlhší život bez ochorení ako je napríklad rakovina.

Dosiaľ najrozsiahlejšia štúdia, ktorá sa zamerala na porovnanie úmrtnosti pri cvičení rôznych cvikov, preukázala, že ľudia, ktorí pravidelne cvičili silové cvičenia, čelili o 23% nižšiemu riziku predčasnej smrti, a o 31% nižšiemu riziku rakoviny.

Vedúci autor štúdie, profesor Emmanuel Stamatakis z Univerzity v Sydney, uvádza, že silovým cvikom sa vždy pripisovali funkčné pozitíva, no len málo výskumov viedlo k zisteniu ich dopadu na úmrtnosť človeka.

„Podľa našej štúdie cvičenie, ktoré upevňuje silu svalov, môže byť pre zdravie človeka rovnako dôležité, ako je napríklad behanie alebo bicyklovanie. Za predpokladu, že náš nález podlieha pravidlu o príčine a dôsledku, silové cvičenia môžu byť ešte podstatnejšie pri redukovaní rizika úmrtia na rakovinu.“

Svetová zdravotnícka organizácia dospelým odporúča 150 minút aerobického cvičenia týždenne, pričom aspoň dva dni z týždňa by sme mali zasvätiť aktivitám posilňujúcim svalstvo.

Podľa Stamatakisa až 53% Austrálčanov sa vyhýba akémukoľvek cvičeniu. Odporúčania WHO o pravidelnej dávke cvičenia pritom nespĺňa až 85% obyvateľov Austrálie. „Bohužiaľ, len menej ako 19 percent Austrálčanov sa silovým cvičeniam venuje toľko, koľko by sa podľa WHO malo,“ uvádza Stamatakis, podľa ktorého je dôležité nielen vyzdvihnúť silu cvičenia, ale aj spôsob, akým by sme mali cvičiť.

Poradíte si aj bez permanentky do fitka

Analýza vedcov zo Sydney prišla tiež so záverom, že cvičenie za pomoci vlastnej váhy je rovnako efektívne ako cviky s pomocou náradia, ktoré si požičiavame v telocvični. „Mnoho ľudí nechodí do fitcentier, lebo sa tam necítia príjemne, nemôžu si to dovoliť alebo jednoducho obľubujú súkromie. Je preto skvelé vedieť, že na zlepšenie zdravia stačí vykonávať klasické „brušáky“ alebo kliky aj doma.“

Výskum, ktorý bol uvedený vo vedeckom časopise American Journal of Epidemiology, pozoroval viac ako 80.300 dospelých z viacerých krajín sveta. Pri výskume pritom nezohrávalo žiadnu rolu pohlavie, vek, zdravotný stav alebo vzdelanie zúčastnených.

Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, who.int, sciencedaily.com, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.