• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Primátori K-8 chcú rokovať s vládou o rozpustení rezerv

  • 14:40 19.07.2013
  • KOŠICE
Primátori K-8 chcú rokovať s vládou o rozpustení rezerv

Primátori krajských miest združení v K-8 sa na rokovaní v Košiciach zaoberali dvoma vážnymi problémami z oblasti hospodárenia krajských miest.

Ako na brífingu po skončení rokovania uviedol primátor Nitry Juraj Dvonč, členovia K-8 sa rozchádzajú v názoroch s ministerstvom financií, v ktorých sférach hospodárenia by mali mestá šetriť, aby sa naplnili ciele memoranda v znižovaní výdavkov v oblasti verejných financií. Taktiež chcú rokovať s vládou, čo s usporenými prostriedkami na konci roka.

„Máme problémy, čo sa týka dvoch vecí. Prvý problém je, že vážne rokujeme s ministerstvom financií, ako naplniť ciele memoranda, lebo sú tam rôzne prístupy. My považujeme za rozhodujúce ušetriť vo výdavkovej časti na tovaroch, službách a mzdách zhruba 15 percent. Štát k tomu chce použiť inú metodiku a pridať k tomu ešte výsledky hospodárenia za predchádzajúci rok a rozdiel v pohľadávkach a záväzkoch, čo pochopiteľne zhorší v niektorých prípadoch bilanciu. S vládou chceme rokovať aj o otázke, čo s ušetrenými peniazmi, lebo sa blíži volebný rok. Chceme rokovať s vládou o mechanizme rozpustenia tejto rezervy, aby obce a mestá mohli realizovať svoje rozvojové plány,“ povedal Dvonč.

Primátori sa zaoberali aj využívaním európskych fondov na roky 2014 až 2020. Ako informoval primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, päť percent z alokácie na regionálny rozvoj na Slovensku má byť určených na rozvoj krajských miest a ide približne o 300 miliónov eur, pričom mestá by mali rozhodovať o použití týchto peňazí.

Doložil, že v budúcom období sa bude presadzovať integrovaný prístup, keď sa nebudú predkladať projekty na jednotlivé ministerstvá, ale bude snaha zabezpečiť komplexný rozvoj územia, v čom významnú rolu budú hrať samosprávne kraje a krajské mestá.

Ako uviedol hostiteľ a primátor Košíc Richard Raši, zaoberali sa aj navrhovaným stavebným zákonom, ktorý zatiaľ ešte nie je v paragrafovom znení a nebol daný do pripomienkového konania. „Každé mesto má problém s čiernymi stavbami. Mestá privítajú legislatívnu možnosť, ako sa s tým vyrovnať bez toho, aby mesto muselo znášať nejaké následky po prípadnom odstránení čiernej stavby." Doložil, že si ešte počkajú na paragrafové znenie, kde by mali byť špecifikované kompetencie miest a obcí pri vydávaní stavebných povolení.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.