• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Za bolesťou vrchnej časti chodidla sa môže skrývať jedna z týchto príčin

  • 20:47 20.10.2017
  • Svet
Za bolesťou vrchnej časti chodidla sa môže skrývať jedna z týchto príčin

Pohyb a rovnováhu chodidla dokáže ohroziť niekoľko zdravotných stavov a poranení, ktoré vyvolávajú bolesť. Tieto z nich sú najčastejším pôvodcom problémov.

Bolesť vo vrchnej časti chodidla môže vyzerať neštandardne, obzvlášť ak sme sa nijako neporanili. Na túto oblasť môže v skutočnosti vplývať oveľa viac činiteľov, než obyčajná zlomenina alebo modrina.

Ak svoju pozornosť zameriate na príznaky, ktoré bolesť sprevádzajú, s veľkou pravdepodobnosťou sa vám podarí prísť na príčinu bolesti, a budete tak schopní rýchlejšie si pomôcť.

Poranenia

Poraniť sa dá na každej časti tela – aj na vrchu chodidla. Neraz bolesť spôsobuje napríklad ťažký predmet, ktorý nám padne na nohu, no lekári sa stretávajú aj so zriedkavejšími príčinami.

Poranenie strednej časti

Pokiaľ dôjde k zlomeniu kosti alebo zápalu alebo natrhnutiu šľachy v strednej oblasti vrchnej časti chodidla, môže dôjsť k opuchnutiu, začervenaniu a bolesti. V tejto časti chodidla sa totiž nachádzajú malé kostičky, ktoré sú náchylnejšie na poranenie.

Najčastejším dôvodom bolesti v tejto časti sú poranenia v dôsledku pádu predmetu na nohu, no môže ich vyvolať aj nadmerná záťaž pri behaní. Väčšinou zaberá chladný obklad a odpočinok, no pri dlhotrvajúcich problémoch je nutné navštíviť lekára.

Zlomenina piateho metatarzu

Bolesť vonkajšej oblasti vrchnej časti chodidla sa často spája s poranením metatarzu. Metatarz je dlhá kosť, ktorá spája malíček s prostriedkom nohy. Pokiaľ je metatarz zlomený, obvykle pomôže len odborná lekárska starostlivosť. Pri vážnejších poraneniach alebo viacnásobnej zlomenine lekár môže odporučiť operáciu.

Zápal šľachy

Ku zápalu šľachy môže dôjsť na viacerých miestach chodidla. V hornej časti nohy sa nachádzajú vystierače, vďaka ktorým môžeme chodidlo ohýbať smerom nahor a nadol. Tieto šľachy sa môžu zapáliť kvôli noseniu nesprávnej obuvi alebo nadmernému zaťaženiu.

Pri nadmerných bolestiach vám pomôže studený obklad a lieky proti bolesti. Lekár vám tiež môže predpísať steroidové injekcie.

Gangliónová cysta

Gangliónová cysta sa vytvára pod pokožkou chodidla a vyzerá ako zdurenina. Cysty sa v tejto oblasti niekedy tvoria spontánne, inokedy vzniknú v dôsledku poranenia. Ak cysta tlačí na sval alebo kĺb chodidla, môže vyvolať bolesť. Pokiaľ sa nachádza v blízkosti nervu, môže tiež spôsobiť šteklenie alebo pálenie.

Ak sa s cystou vydáte k lekárovi, pravdepodobne vám odporučí počkať – stáva sa, že cysta časom praskne sama. Druhým najčastejším riešením je punkcia alebo chirurgické odstránenie cysty.

Zdravotné stavy spôsobujúci bolesť hornej časti chodidla

Všetky druhy bolesti hornej časti chodidla sa nespájajú výlučne s poranením alebo zaťažením. Bolesť môžu vyvolať aj niektoré zdravotné stavy – obzvlášť tie, ktoré porušujú nervy a kĺby.

  • Artritída: Častou obeťou tohto ochorenia sa stáva metatarsofalangeálny nerv na vrchu chodidla.
  • Cukrovka: Cukrovka poškodzuje nervy, a to najmä tie, ktoré sa nachádzajú v chodidlách. Pokročilý stav ochorenia môže spôsobiť pocity šteklenia, otupenia alebo bolesti v ktorejkoľvek časti chodidla.
  • Dna: Pri dne dochádza k bolestivému nahromadeniu kyseliny močovej v kĺboch. Najčastejšie sa to prejaví bolesťou palca na nohe, no v niektorých prípadoch bolesť môže zasiahnuť aj iné časti nohy.
Zdroj: Info.sk, DP, medicalnewstoday.com, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

TV program