• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

7 orgánov, bez ktorých by ste dokázali prežiť

  • 19:10 16.10.2017
  • Bratislava
7 orgánov, bez ktorých by ste dokázali prežiť

Len málo ľudí vie, že tieto orgány v skutočnosti nie sú životne dôležité a v prípade nešťastia by ste bez nich dokázali ďalej fungovať.

Ľudské telo je komplexná zbierka orgánov a systémov, ktoré spolupracujú, aby nás udržali nažive a zdravých. Niektoré orgány, ako je napríklad srdce, sú životne dôležité a bez nich naše telo nedokáže fungovať. Na druhú stranu niektoré orgány telo k životu v skutočnosti nepotrebuje, aj napriek tomu, že sú pre naše zdravie užitočné. Tu je sedem z nich.

Pľúco

Ľudské telo je zvyčajne vybavené dvoma pľúcami, ktoré sú rozdelené na časti nazývané laloky. Na okysličovanie krvi je potrebné aspoň jedno pľúco. Ak sa odstráni jedno z pľúc, alebo časť z neho, zvyšné pľúca sa môžu rozšíriť, aby prevzali časť práce chýbajúcich pľúc. Následkom toho je ťažšie dýchanie a nemožnosť cvičiť tak intenzívne ako s dvoma zdravými pľúcami.

Oblička

Ľudské telo má bežne dve obličky, ktoré pracujú ako filtre na odstránenie nečistôt v krvi. Niektorí ľudia sa narodili s jednou obličkou, iným bola oblička chirurgicky odstránená z dôvodu ochorenia alebo darcovstva. Je možné žiť normálny život len ​​s jednou obličkou, alebo dokonca bez obličiek. Vtedy je potrebná pravidelná dialýza obličiek, kedy odpad z krvi odstraňuje prístroj .

Slezina

Slezina je orgán, ktorý pomáha filtrovať krv. Tiež pôsobí ako zásobník imunitných buniek nazývaných monocyty. Tieto imunitné bunky sú dôležité pri hojení tela po traume, ako je infarkt, rana s nadmerným krvácaním alebo niektoré typy infekcií. Ľudia dokážu žiť bez sleziny, no môžu byť náchylnejší na určité typy infekcií.

Reprodukčné orgány

Reprodukčné orgány mužov i žien, vrátane semenníkov a maternice, sú potrebné na splodenie dieťaťa. Nie sú však potrebné na udržanie života. Mnohým ľuďom boli reprodukčné orgány odstránené následkom liečby rakoviny alebo iných ochorení.

Žalúdok

Napriek neustálej potrebe výživy tela je možné žiť aj bez žalúdka. Ľudia s rakovinou žalúdka alebo inými ochoreniami môžu podstúpiť zákrok, pri ktorom im časť alebo celý žalúdok odstránia. V tomto prípade je tenké črevo pripojené priamo k pažeráku, čo pacientom umožňuje jesť malé jedlá. Doplnky stravy môžu pomôcť doplniť chýbajúce živiny, ktoré bez žalúdka nie sú absorbované tak efektívne.

Hrubé črevo

Hrubé črevo absorbuje a odstraňuje niektoré živiny, vodu a soľ a presúva zvyšok potravy do konečníka, kde opúšťa telo. Ľuďom s rakovinou alebo inými ochoreniami hrubého čreva môžu odstrániť celé alebo časť hrubého čreva.

V niektorých prípadoch sa na konci tenkého čreva môže vytvoriť vrecko, ktoré nahradí hrubé črevo. Iní pacienti musia po zákroku nosiť vak na vonkajšej strane tela na zhromažďovanie stolice.

Appendix

Hoci bol tento orgán kedysi považovaný za zbytočný, vedci už teraz vedia, že má aj užitočný účel. Prívesok slepého čreva je úzka trubica, ktorá visí z jedného konca hrubého čreva. Pôsobí ako úložisko "dobrých" baktérií, ktoré účinne pomáhajú črevám.

Hoci tento orgán nie je životne dôležitý, zlepšuje zdravie ľudí žijúcich v menej rozvinutých oblastiach, kde sú rozšírené ochorenia s hnačkovými stavmi. V prípade hnačky sa dokážu dobré baktérie z appendixu rozšíriť do čreva, aby zlepšili trávenie.

Aj keď tieto orgány nie sú životne dôležité, je lepšie žiť s nimi ako bez nich. Ak máte otázky ohľadne zdravia vašich orgánov, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom.

Zdroj: Info.sk, TM, webmd.com, nytimes.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.