• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

7 každodenných návykov, ktorými si môžeme privodiť kvasinkovú infekciu

  • 19:48 05.10.2017
  • Bratislava
7 každodenných návykov, ktorými si môžeme privodiť kvasinkovú infekciu

3 zo 4 žien zažijú aspoň raz počas života kvasinkovú infekciu a spejú k tomu tieto chyby. Dopúšťate sa ich tiež?

Kvasinky sú hubové mikroorganizmy, ktoré sú normálnou súčasťou vagíny v malom množstve. Ich premnoženie vedie k vaginálnej kvasinkovej infekcií, ktorá je skutočne veľmi častá. V skutočnosti 3 zo 4 žien zažijú aspoň raz počas života toto ochorenie.

Či už ste niekedy v živote prekonali kvasinkovú infekciu alebo nie, mali by ste rozhodne poznať rizikové faktory, ktoré vedú k jej rozvoju. Tu je 7 bežných návykov, ktoré spejú k rozvoju kvasinkovej infekcie:

1. Cukor prevláda vo vašej strave

Cukor sa nachádza všade, od jablka až po kečup. Niekedy si ani nemusíme uvedomiť, koľko cukru v skutočnosti príjmeme, pokiaľ si nepozrieme aspoň zloženie danej potraviny. Odborníci varujú, že strava bohatá na cukor je energetickým zdrojom pre kvasinky a tie sa takto následne začnú množiť. Vysoký príjem cukru narúša pH vo vagíne a práve preto sa kvasinky množia jednoduchšie ako obvykle. Rovnako asi nie je prekvapením, že kvasinkové infekcie sa vyskytujú u ľudí s cukrovkou, dokonca môžu byť jej príznakom.

2. Dlhé nosenie spoteného alebo mokrého oblečenia

Nič nie je horšie pre vašu vagínu, ako časté nosenie mokrého spodného prádla alebo plaviek. Toto prostredie praje šíreniu mikroorganizmov a to platí aj pre kvasinky. Aby ste predišli častým infekciám, skúste nosiť bavlnené spodné prádlo, ktoré pohlcuje pot. Rovnako si doprajte po cvičení čo najrýchlejšie sprchu a čisté spodné prádlo.

3. Ste nočná sova?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí radi ponocujú, koledujete si o problém. Tento faktor totiž ovplyvňuje imunitný systém a jeho odolnosť voči mikroorganizmom. Je však pravda, že tento faktor takisto súvisí aj so stresom, nedostatkom pohybu, a takisto aj nezdravou stravou.

4. Nosenie úzkych nohavíc

Úzke nohavice a rifle takisto prispievajú k množeniu kvasiniek. Teplo a tma totiž kvasinkám veľmi prospieva. Skúste preto nosiť voľnejšie veci, sukne alebo priedušné materiály.

5. Sex bez ochrany

Aj keď kvasinková infekcia nepatrí medzi sexuálne prenosné choroby, je možné, že sa môžete nakaziť od sexuálneho partnera. Preto, ak patríte medzi ženy, ktoré trápia kvasinkové infekcie, je dobré preliečiť aj partnera. Rovnako riziko narastá s počtom nových sexuálnych partnerov, ktorí majú rozličnú flóru.

6. Nedostatočná výmena tampónov

Všetko, čo vkladáte do svojej vagíny, mení jej pH. Preto by ste mali dbať aj na výmenu tampónov, menštruačného kalíška, ale rovnako aj vložiek. Tie rovnako vplývajú na rovnováhu pH vašich intímnych partií.

7. Užívanie antikoncepcie

Bunky vagíny sú veľmi citlivé na hladiny estrogénu a iných hormónov, ktoré prijímate. Preto je možné, že keď začnete brať antikoncepciu, dostanete kvasinkovú infekciu. Je však pravda, že tento jav sa po čase stráca, takže ak beriete antikoncepciu dlhé roky, nemáte sa čoho báť.

Toto sú bežné chyby, ktoré ženy robia. Ak ste už mali kvasinkovú infekciu, musíte rozhodne zmeniť nielen svoj jedálniček, ale aj šatník. Jedine tak zamedzíte častým problémom, ktoré sa prejavia nielen vo vašom bežnom fungovaní, ale aj v sexuálnom živote.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com, webmd.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.