• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Bratislavský primátor nepriznal funkciu, zarábal nezákonne

  • 14:23 18.07.2013
  • BRATISLAVA
Bratislavský primátor nepriznal funkciu, zarábal nezákonne

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik zarobil nezákonne vyše desaťtisíc eur.

Od marca 2012 bol podpredsedom dozornej rady súkromnej Komunálnej poisťovne. Píše o tom denník Sme, ktorý sa odvoláva na prvotnú informáciu Bratislavských novín.

Pôsobenie primátora v takejto funkcii je podľa denníka v rozpore s ústavným zákonom o konflikte záujmov.

Môže byť členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto, čo nie je prípad súkromnej poisťovne.

„Keď som zistil, že to nie je v súlade s predpismi, tak som sa členstva v dozornej rade vzdal a v tejto chvíli už nie som jej členom,“ povedal Ftáčnik pre Sme.

Ftáčnik tvrdí, že o rozpore s ústavným zákonom nevedel. „Dostal som sa tam tak, že ma požiadal o účasť v dozornej rade generálny riaditeľ Bakeš s tým, že v minulosti tam pôsobil zástupca Združenia miest a obcí Slovenska,“ povedal Ftáčnik. „Mne sa zdalo celkom normálne, že by som tam pôsobil,“ vraví primátor s tým, že bol presvedčený, že Komunálna poisťovňa „má niečo so samosprávou“.

Komunálna poisťovňa v stredu na otázky o Ftáčnikovom pôsobení nestihla odpovedať. „Z mne známych údajov možno konštatovať, že zo strany štatutára mesta došlo k porušeniu ústavného zákona o konflikte záujmov,“ myslí si právnik Vladimír Pirošík, spolupracujúci s Transparency International.

Zákon pripúšťa situácie, keď primátor členom dozornej rady byť môže, tie sa však podľa Pirošíka v tomto prípade použiť nedajú.

Príjmy chce vrátiť Komunálnej poisťovni

Ftáčnik tvrdí, že za rok vo funkcii dostal desaťtisíc eur. Celková suma bude vyššia, v dozornej rade totiž pôsobil rok a tri mesiace, dodáva Sme. „Všetky tie príjmy vrátim spoločnosti Komunálna poisťovňa, lebo som ich podľa môjho názoru poberal neoprávnene,“ hovorí primátor.

Ftáčnik príjem z dozornej rady neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2012. Vysvetľuje to tým, že mu odmenu vyplatili až tento rok.

Riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy potvrdil, že Ftáčnik funkciu nepriznal ani v oznámení verejného funkcionára, ktorého súčasťou je aj majetkové priznanie. Verejní činitelia tam píšu, či majú aj iné funkcie v rozpore s ich mandátom. Andrassy to vysvetľuje tak, že primátor o rozpore netušil a nemohol ho tak priznať.

Oznámenie podáva primátor každý rok do konca marca, teraz je v zapečatenej obálke v trezore, pripomína Sme s tým, že primátorom sa teraz bude zaoberať mestská komisia, ktorá posudzuje konflikty záujmov miestnych politikov. K obálke sa dostanú zrejme až v septembri.

Ftáčnikovi hrozí strata mandátu

„Dozvedel som sa o tom z médií a z podnetu občana,“ hovorí pre Sme predseda komisie Sven Šovčík (SDKÚ). „Z vlastnej iniciatívy zvolám komisiu a tam sa rozhodne, ako sa k tomu postavíme.“

V komisii je zástupca každej politickej strany a aj nezávislých poslancov v mestskom zastupiteľstve.

Ako dodáva denník Sme, za tento prehrešok primátorovi okrem iného hrozí pokuta vo výške polročného platu, podľa Šovčíka dokonca aj strata mandátu.

Šovčík je prekvapený, že Ftáčnik ústavný zákon nepoznal. Pirošík ho dopĺňa, že nevedomosť zákona primátora určite neospravedlňuje.

Pravica žiada vysvetlenie Ftáčnika pred komisiou

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik dlhodobo porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu, na štvrtkovom brífingu to uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a Mosta-Híd v mestskom zastupiteľstve Ivo Nesrovnal.

Nesrovnal reagoval na medializované informácie, že bratislavský primátor bol nezákonne členom Dozornej rady Komunálnej poisťovne a za túto funkciu bral peniaze.

Vedúci kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy reagoval, že primátor netušil, že jeho podpredsedníctvo v Dozornej rade Komunálnej poisťovne by mohlo byť v konflikte s ústavným zákonom. „Hneď, ako bol na to upozornený ešte na začiatku júna, nechal si veci preveriť a ešte v júni sa oficiálne listom vzdal členstva v dozornej rade,“ doplnil Andrassy. Vysvetlenie od primátora bude poslanecký klub SDKÚ-DS a Mosta-Híd žiadať aj pred mandátovou komisiou a zastupiteľstvom.

Podľa Nesrovnala je namieste opýtať sa, koľko času trávil primátor prácou pre súkromnú poisťovňu a koľko pre Bratislavu, či aké pôžitky z tejto práce má. „A ak pre súkromnú firmu nepracuje, tak logicky vzniká otázka, za čo tieto peniaze dostáva. Je to nejaká protihodnota za niečo a ak áno, tak za čo?“ pýta sa Nesrovnal.

Predseda klubu SDKÚ-DS a Most-Híd sa ďalej pýta, či nie je v poisťovni poistený bratislavský majetok. Nesrovnal dnes vyzval bratislavského primátora, aby celú vec vysvetlil. „Aby povedal, v akých funkciách ešte je, aby Bratislavčanom povedal, koľko za túto prácu zarobil a prečo o tom tak dlho nehovoril pravdu,“ doplnil.

Nesrovnal pripomenul, že za porušenie ústavného zákona hrozí primátorovi aj strata mandátu. Mestský poslanecký klub SDKÚ-DS a Mosta-Híd bude iniciovať ešte cez prázdniny zvolanie mandátovej komisie, ktorá posudzuje konflikty záujmov miestnych politikov, aby sa primátorovým konaním zaoberala. Venovať by sa mu malo aj mestské zastupiteľstvo. Najbližšie riadne zastupiteľstvo bude v septembri, možné je však podľa Nesrovnala aj skoršie zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva.

Vedúci primátorovej kancelárie Ľubomír Andrassy zopakoval, že primátorovo prijatie ponuky byť členom dozornej rady vychádzalo aj zo skúsenosti, že za slovenskú samosprávu tam boli v minulosti zastúpení aj starosta Štrby a predseda ZMOS Michal Sýkora.

Podľa Andrassyho je tam zastúpený aj súčasný predseda ZMOS a primátor Nitry Jozef Dvonč. To, prečo primátor nepriznal príjmy z Komunálnej poisťovne v majetkovom priznaní za rok 2012, vysvetľuje Andrassy tým, že v minulom roku od poisťovne primátor nedostal žiadnu odmenu. „Financie, ktoré získal v roku 2013, tým, že sa vzdal členstva, vrátil,“ uviedol Andrassy.

Primátorovo členstvo v dozornej rade nebolo podľa Andrassyho tajomstvom, v dokumentoch Komunálnej poisťovne je uvádzaný ako jej podpredseda. „Otázka tá, že nevedomosť neospravedlňuje, je absolútne pravdivá, tak to platí. Je to na osobnom rozhodnutí primátora, ako vlastne túto skutočnosť on vo vzťahu k sebe vyhodnotí,“ uviedol Andrassy.

Na otázku, či sa neplánuje vzdať primátor funkcie, odpovedal jeho vedúci kancelárie protiotázkou: „Na základe čoho?“ a zopakoval, že primátor nevedel o nezákonnosti jeho členstva v dozornej rade a keď sa o ňom dozvedel, tak hneď konal. Podľa Andrassyho primátor nemal z funkcie žiadne „osobné ani inštitucionálne výhody“.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

VČERA - 16:34Domáce

Počas noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu okresov.

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

VČERA - 16:29Domáce

Polícia žiada verejnosť o súčinnosť pri pátraní.

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

VČERA - 16:07Domáce

Polícia v Dolnom Kubíne vyšetruje okolnosti podvodného konania neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného muža o viac ako 100.000 eur.