• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Horskí záchranári z troch krajín sa dohodli na spolupráci

  • 10:30 17.07.2013
  • POPRAD
Horskí záchranári z troch krajín sa dohodli na spolupráci

Spolupráca medzi horskými službami na Slovensku, v Poľsku a Českej republike by mala byť oveľa intenzívnejšia.

Predstavitelia slovenskej Horskej záchrannej služby a Asociácie horských záchranárov, poľských horských služieb Tatrzańskie ochotnicze pogotowie ratunkowe a Górskie ochotnicze pogotowie ratunkowe a Horskej služby Českej republiky podpísali Memorandum o spoločnom postupe.

„Našou snahou je zjednotiť vízie jednotlivých zložiek tak, aby sme v tomto regióne postupovali spoločne nielen dovnútra organizácií, ale chceme vytvoriť podmienky pre návštevníkov tak, aby neboli rozdiely v informáciách či spôsobe nahlasovania nešťastia,“ uviedol pre SITA riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Memorandum neznamená podľa Janigu vytvorenie spoločnej horskej služby, ale zjednotenie postupov jednotlivých horských služieb z týchto krajín.
Spolupráca by mala byť aj o komunikácii o návštevníkoch hôr

Okrem spoločných školení, výmeny skúseností, záchranárskych postupov či využívania kompatibilného technického vybavenia by mala spolupráca záchranárov obsahovať aj spoločnú komunikáciu vo vzťahu k návštevníkom hôr. „Príkladom je informovanie o lavínových výstrahách či stupňoch nebezpečenstva, ktoré je dnes v rôznych formách,“ uviedol Janiga.

Spolupráca by sa mala týkať aj podpory a budovania leteckej záchrany pre vyhľadávanie a technické zásahy v horách. „Ide napríklad aj o to, aby bolo možné nasadiť záchranárov jednej krajiny do vrtuľníka druhej krajiny, keďže na to treba osobitné školenie,“ povedal Janiga.

Spoločný postup sa bude týkať aj zberu, spracovania a vyhodnocovania dát pred geohazardmi, v lavínovej prevencii, ale i v oblasti manažmentu rizík a predchádzania úrazom a chorobám z povolania u záchranárov.

Spolupráca medzi horskými službami Česka, Slovenska a Poľska sa bude týkať všetkých prihraničných horstiev týchto troch krajín. Jozef Janiga priznáva, že najviac zásahov spomedzi týchto troch krajín sú v oblasti Vysokých a Západných Tatier na poľsko-slovenskej hranici.
Zaujímavou oblasťou pre záchranárov sú Beskydy

V tejto oblasti ide často o veľmi vážne úrazy. Početné, aj keď menej náročné zásahy sú aj v slovenskej časti Pienin, kde je podľa Janigu poľská komunita v tomto období vo väčšine. Na česko-poľskom pohraničí majú horskí záchranári najviac zásahov v oblasti Krkonôš.

„Veľmi zaujímavou oblasťou sú Beskydy, kde sa spájajú hranice Slovenska, Poľska a Česka. Táto oblasť nie je tak turisticky navštevovaná, ale niekedy sú tie zásahy náročnejšie, keďže ten terén nie je tak prebádaný,“ povedal Janiga.

Memorandum o spoločnom postupe uzavreli zástupcovia horských služieb na dobu neurčitú. Dohoda tiež umožní spolupracovať jednotlivým zúčastneným zložkám pri čerpaní prostriedkov z finančných programov Európskej únie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.