• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Z cely ušiel Talibanec, ktorý zabil slovenského vojaka

  • 16:30 15.07.2013
  • BRATISLAVA
Z cely ušiel Talibanec, ktorý zabil slovenského vojaka

Vojak afganskej armády, ktorý minulý utorok spustil paľbu na slovenských vojakov, unikol z väzby.


Povedal to pre agentúru AFP vysoký dôstojník afganskej armády Abdul Hamíd. Dodal, že mu pomáhal ďalší vojak, ktorý strážil jeho celu.

Obaja ušli zo základne, pričom predstierali, že zadržaný je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici.

Útek sa podľa hovorcu afganského ministerstva obrany Záhira Azimiho udial v nedeľu. Útek vyšetrujú, podobnosti zverejnia neskôr.

Útek otvoril znova otázku schopnosti a profesionality afganskej armády v období, keď sa ostatných 100 000 vojakov, ktorí sú v Afganistane v rámci Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti (ISAF), pripravujú na odchod z krajiny. ISAF už vyjadrili "plnú dôveru" afganským orgánom, že vojak bude znovu zatknutý. "Plne dôverujeme našim afganským partnerom, že prípad vyšetria, aby sa vinníci opäť vrátili do väzenia," povedal hovorca ISAF-u brigádny generál Heinz Feldmann.

Na slovenskú jednotku zaútočil terorista 9. júla v operácii ISAF v Afganistane. Pri tzv. "green-on-blue" útoku (útok spojenca na koaličné sily) zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre strieľal príslušník Afganskej národnej armády smerom dovnútra vojenskej leteckej základne.

O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Slovenský vojak, ktorému spôsobil útočník v Afganistane priestrel hrudníka, v nedeľu podstúpil operáciu v nemeckom Landstuhle, ktorá dopadla dobre. Čakajú ho však ešte ďalšie zákroky. Druhý vojak je v umelom spánku. Lekári sa snažia, aby mohol čo najskôr podstúpiť operačný zákrok, jeho stav je naďalej vážny. Títo dvaja slovenskí vojaci sa v Nemecku zotavujú v americkej vojenskej nemocnici pri Landstuhle. Tá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Rezort obrany umožnil rodinám zranených, aby s nimi boli v nemocnici.

Afganskému diplomatovi tlmočili znepokojenie z úteku strelca

Štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian dnes v telefonickom rozhovore s chargé d´affaires Veľvyslanectva Afganskej islamskej republiky pre SR so sídlom v Prahe Abdulom Wahabom Arianom vyjadril v mene slovenskej vlády vážne znepokojenie nad útekom zadržaného afganského vojaka, ktorý zaútočil na našich vojakov v Kandaháre.

Burian požiadal afganskú vládu, aby podnikla všetky náležité kroky na zadržanie útočníka a jeho odovzdanie do rúk spravodlivosti. „Nástojíme na dôkladnom vyšetrení celého útoku a jeho pozadia a na potrestaní všetkých jeho organizátorov. Veríme, že afganská vláda s preberaním zodpovednosti za bezpečnosť v krajine preberie náležitú zodpovednosť aj za bezpečnosť inštitúcií a osôb poskytujúcich pomoc Afganistanu,“ povedal Burian.

Afganský diplomat v odpovedi potvrdil, že afganská vláda venuje vyšetreniu tejto záležitosti maximálnu pozornosť a že podnikne všetky kroky, aby navrátila útočníka do rúk spravodlivosti. Je si vedomá, že takéto udalosti škodia tradične dobrým a priateľským vzťahom medzi oboma krajinami.

„Stoja za tým nepriatelia demokracie a mierového vývoja v Afganistane,“ povedal A. W. Arian. „Afganistan si veľmi váži pomoc, ktorú nám Slovensko poskytlo a poskytuje a dúfame, že priateľská spolupráca medzi našimi dvoma krajinami bude pokračovať,“ dodal. Zároveň afganský chargé d´affaires požiadal Buriana opätovne tlmočiť úprimnú sústrasť rodine zastreleného vojaka.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

DNES - 9:16Domáce

Pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka odročili.

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

DNES - 8:04Domáce

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

DNES - 7:22Domáce

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní zabezpečili stále dobré podmienky na jarnú lyžovačku.

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

DNES - 7:11Domáce

Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov.

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.