• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Viete, ako sa vyrába nealkoholické pivo?

  • 20:07 19.06.2017
  • Bratislava
Viete, ako sa vyrába nealkoholické pivo?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako môže nealkoholické pivo chutiť ako pivo, no pritom zároveň neobsahovať alkohol?

Nemusí to byť práve váš najobľúbenejší nápoj, no je pravda, že dôvodov na jeho konzumáciu existuje hneď niekoľko. Či už práve šoférujete, alebo užívate antibiotiká, alebo len chcete zapadnúť do spoločnosti priateľov bez toho, aby ste museli piť, nealkoholické pivo je skvelou alternatívou k svojmu alkoholickému náprotivku.

Proces výroby

Nealkoholické pivo prichádza na svet rovnakou cestou ako to alkoholické: nevyhne sa vareniu rozdrveného jačmeňa vo vode, pridáva sa doňho chmeľ a dokonca sa necháva aj vykvasiť. Zatiaľ čo výroba alkoholického piva pri týchto krokoch končí, nealko sa ešte musí zbaviť alkoholu.

Najbežnejším spôsobom odstraňovania alkoholu je ohrievanie. Keďže alkohol začína vrieť pri nižšej teplote ako voda, pivo sa zohreje až po jeho moment varu (okolo 78°C), čím sa začne z tekutiny vyparovať. Tento proces môže často ohroziť jedinečnú chuť piva, a tak sa často využíva aj vákuová destilácia, ktorá zníži teplotu varu alkoholu.

Okrem ohrievania sa na odstránenie alkoholu z piva využíva aj reverzná osmóza. V tomto procese sa pivo cedí cez pórový filter. Cez filter sa dostanú len alkohol a voda – zvyšné prísady piva sa oddelia do inej nádoby. Alkohol sa potom z vody odstráni destiláciou a zvyšná voda sa pridá k ostatným prísadám.

Vďaka tejto metóde si pivo zachováva pôvodnú chuť vo väčšej miere, no celkovo je náročnejšia a vyžaduje si použitie väčšieho množstva techniky.

Do hotového nealkoholického piva sa ešte pridáva oxid uhličitý. Ten sa počas fermentácie vytráca, a pivo tak stráca bubliny.

Prečo chutí inak?

Ak si myslíte, že nealkoholické pivo chutí inak ako alkoholické kvôli tomu, že neobsahuje alkohol, máte pravdu. Alkohol zdôrazňuje chmeľovú chuť v pive. Tá sa však vytráca aj v dôsledku varenia. Pridávaním oxidu uhličitého sa do piva dostáva aj kyselina uhličitá, ktorá má jemne kyslastú pachuť. Preto sa niektorým ľuďom môže zdať, že nealkoholické pivo je kyslejšie ako alkoholické.

Ako si doma vyrobiť nealkoholické pivo?

Zdroj: Info.sk, DP, gizmodo.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.