• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Diaľničný úsek D3 Svrčinovec-Skalité otvorili pre motoristov

  • 14:00 10.06.2017
  • Svrčinovec
Diaľničný úsek D3 Svrčinovec-Skalité otvorili pre motoristov

Diaľničný úsek D3 Svrčinovec - Skalité v celkovej dĺžke viac ako 15 kilometrov od križovatky Svrčinovec po hraničný priechod do Poľska dnes slávnostne otvorili pre motoristov.

Podľa ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka (Most-Híd) pomôže novootvorená diaľnica na trase európskeho dopravného koridoru v severojužnom smere odľahčiť hraničné priechody Trstená na Orave (s Poľskom) a Svrčinovec (s Českom). „Ide o unikátne dielo, postavené v ťažkom teréne, čo vždy ovplyvňuje aj cenu stavby. Je to jeden z kľúčových úsekov diaľnice D3, ktorá spojí veľmi perspektívne regióny Poľska, Česka a Slovenska. A zatraktívni tento región pre investorov a podporí tvorbu nových pracovných miest,“ povedal minister dopravy a výstavby SR.

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Ján Ďurišin doplnil, že náklady na výstavbu celého úseku sa pohybovali vo výške 417 miliónov eur. „Úsek Svrčinovec – Skalité je zatiaľ technicky najnáročnejším dielom, postaveným v rámci cestnej infraštruktúry na Slovensku. Nachádza sa na ňom 402 stavebných objektov, dva tunely (Poľana 898 metrov a Svrčinovec 420 metrov) a 29 mostov. Zaujímavosťou stavby je najvyšší mostný objekt na Slovensku a v strednej Európe – Valy, ktorý má výšku 84 metrov a je dlhý 605 metrov,“ uviedol Ďurišin.

Osobné automobily ušetria cestou po diaľnici Svrčinovec – Skalité – štátna hranica s Poľskom deväť minút času oproti ceste prvej triedy, ktorá je o 2,17 kilometra dlhšia. „Význam novej diaľnice sa ešte zvýši po dokončení nadväzujúceho úseku Čadca, Bukov – Svrčinovec, ktorý bude obchvatom Čadce a odľahčí aj obec Svrčinovec. Plánované dokončenie tohto úseku, ktorý je momentálne vo výstavbe, je na konci roka 2020,“ informovalo ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Diaľnica D3 Svrčinovec – Skalité je postavená v polovičnom profile, v dĺžke 11.265 metrov. V plnom profile je kompletná križovatka Svrčinovec, vrátane predportálových úsekov tunela Svrčinovec a Poľana v celkovej dĺžke 1017 metrov.

Projekt výstavby diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité bol rozdelený na dve fázy. Prvá fáza bola financovaná z Operačného programu Doprava, na druhú fázu prispejú fondy Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Úsek D3 Skalité – štátna hranica bol postavený ešte v roku 2005, nebolo však možné ho sprejazdniť, keďže nebol napojený na cestnú sieť. Do užívania motoristom bol preto odovzdaný až spolu s úsekom D3 Svrčinovec – Skalité.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.