• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Päť letných superpotravín

  • 11:10 12.07.2013
  • BRATISLAVA
Päť letných superpotravín

Ponúkame vám výber piatich letných superpotravín, ktoré dodajú vášmu telu energiu a hlavne veľa zdraviu prospešných vitamínov.

Broskyne

Podľa niektorých sú broskyne jedným z najlepších sezónnych ovocí . Sú výborným zdrojom vitamínu C a vlákniny. Žltá, oranžová a červená farba broskýň ukazuje, že majú vysoký obsah karoténov.

Čítajte: V lete pozor na dostatok tekutín a ľahkú stravu

Broskyne pomáhajú pri kašli, uvoľňujú zápchu, majú upokojujúce účinky vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov. Obsahujú aj niacín. V kombinácii s horčíkom, zinkom a selénom zlepšujú našu náladu.

Paradajky

Ďalšie zo série superpotravín. Paradajky obsahujú veľa vitamínu A a C a ich kalorická hodnota je pomerne nízka. Ich najväčšia devíza je však tá, že obsahujú lykopén - účinny antioxidant. Toto rastlinné farbivo v našom tele zabraňuje rastu nádorov a je teda výborné ako prevencia pred rakovinou. Lykopén sa uchováva v paradajkách aj pri ich tepelnej úprave.

Je však dôležité, kde paradajky kupujete. Najlepšie je si isch podestovať sami, no väčšina z nás túto možnosť nemá. Nasleduje teda nákup - najlepšie urobíte ak uprednostníte produkty BIO.

Červený melón

Ako by vyzeralo leto bez tejto zeleniny? Vysoký podiel vody v melóne dokáže hydratovať naše telo a udržať ho v takom stave dlhé hodiny. Najmä v horúcich dňoch je melón výborným tipom na osvieženie. Melón zároveň obsahuje vitamíny skupiny (A a C) ako aj lykopén a beta-karotén.

Mangold

Zelenina pochádzajúca zo Stredomoria. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C. Nájdete v nej však aj vitamíny A, B, E, a minerálne látky ako vápnik, železo, fosfor, draslík a horčík. Táto zelenina je veľmi účinná ako prevecnia nádorových ochorení, posilňuje níš nervový systém, čistí krv a odporúča sa aj pri chudokrvnosti. Jednou z jej nevýhod je však mierne laxatívny účinok.

Cesnak

Aj keď možno nie je v každej záhrade, cesnak by mal by byť súčasťou našej kuchyne. Pri varení sa dá použiť takmer všade, no našmu telu prináša konzumácia cesnaku mnoho zdravotných výhod. Známe sú najmä jeho protibakteriálne účinky.

Čítajte: Váha pod kontrolou vďaka správnym potravinám

Cesnak pomáha aj pri ochoreniach dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý pri znižovaní krvného tlaku či znižovaniu cholesterolu a cukru v krvi. Tak ako aj už vyššie spomenuté potraviny aj cesnak pomáha znižovať riziko výskytu nádorových ochorení.

Nezabúdajte na tieto skvelé potraviny a konzumujte ich nielen počas horúcich dní. Vaše telo vám poďakuje.

Čítajte: Detoxikujte telo tými správnymi potravinami

Zdroj: Info.sk, Naturalsociety.com, Wikipedia, Zdravejedlo.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.