• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zvolenskej rezort chce nemocnice bez strát do dvoch rokov

  • 12:38 08.02.2013
  • BRATISLAVA
Zvolenskej rezort chce nemocnice bez strát do dvoch rokov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) má ambíciu do roku 2015 dosiahnuť vyrovnané hospodárenie vo svojich trinástich fakultných a univerzitných nemocniciach.

Informoval o tom generálny riaditeľ Sekcie financovania MZ SR Viktor Očkay. Znižovanie straty nemocníc začal rezort už vlani, kedy racionalizáciou ušetril v porovnaní s rokom 2011 vyše 40 miliónov eur. ň

Zo straty 156 mil. eur v roku 2011 sa tak nemocnice podľa údajov MZ dostali na úroveň 116 mil. eur v roku 2012. "Zároveň sme spomalili generovanie rastu záväzkov po lehote splatnosti, v roku 2012 o 57 %. Priemerná mesačná úroveň v roku 2011 bola 13,33 mil. eur a v roku 2012 to bolo 7,63 mil. eur,“ povedal Očkay.

Vyrovnané hospodárenie by nemocnice mali dosiahnuť cez racionalizačné opatrenia, konkrétne cez úspory v oblasti liekov a personálnych a prevádzkových nákladov. Zdravotnícke zariadenia majú podľa Očkaya nastavené manažérske finančné plánovanie, ktoré by ich malo v roku 2015 dostať na nulu, prípadne do plusu.

"S tým, že ten plán sa môže v priebehu obdobia 2014 - 2015 samozrejme upravovať, ale máme ambíciu ho dodržať,“ uviedol Očkay. Zároveň dodal, že riaditelia nemocníc majú nastavené motivačné kritériá, ktoré sa snažia dodržiavať a ministerstvo ich v tom prísne kontroluje.

Najviac si v minulom roku mala hospodárenie zlepšiť Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, Fakultná nemocnica F.D Roosevelta v Banskej Bystrici a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Košice. Najlepšie na tom je však fakultná nemocnica v Nitre, ktorá ako jediná spomedzi 13 nemocníc nevykazuje stratu.

Naopak, najkritickejšia situácie má byť v univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá sa na celkovej strate 116 mil. eur podieľa približne 50 percentami. "V Bratislave je momentálne vykonávaná analýza a po tejto analýze, ktorá zahŕňa všetky relevantné údaje, budeme schopní vyhodnotiť situáciu a nastaviť optimálne procesy v tejto nemocnici,“ skonštatoval Očkay.

Približne rovnaký objem peňazí ako vlani chce rezort ušetriť aj v tomto roku tak, aby sa strana nemocníc dostala na úroveň 78 miliónov eur. Podľa Očkaya okrem znižovania prevádzkových nákladov sa k vyrovnanému hospodáreniu chcú dostať aj cez zvýšené príjmy od zdravotných poisťovní. "Neplánujeme zaťažiť naviac odvodovo obyvateľstvo, plánujeme zefektívniť svoju prevádzku v oblasti výnosov od zdravotných poisťovní,“ zakončil Očkay.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

DNES - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

DNES - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.