• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Súdna rada prezidentovi navrhne odvolať 25 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov

  • 16:44 31.05.2017
  • Bratislava
Súdna rada prezidentovi navrhne odvolať 25 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov

Súdna rada predloží prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi návrh na odvolanie mená 25 sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov.

V tajnom hlasovaní o tom rozhodli členovia rady na pondelkovom (29.5.) zasadnutí. Zápisnicu zverejnila kancelária Súdnej rady SR na internete dnes.

Celkom 16 sudcov z tohto množstva je aktívnych a stále vykonáva sudcovskú činnosť. Dôchodkový vek dovŕšili ešte v roku 2015 sudcovia Jarmila Badíková (KS Banská Bystrica), Ján Gallo (OS Rožňava), Magdaléna Korčáková (OS Košice I.), Marián Kusý (OS Trnava), Stanislava Marková (KS Trenčín), Eva Sakálová (Najvyšší súd), Elena Šuríková (OS Nové Mesto nad Váhom) a Ferdinand Zimmermann (KS Banská Bystrica).

V roku 2016 dosiahli vek 65 rokov sudcovia Milan Gylánik (OS Čadca), Darina Ličková (Najvyšší súd), Eva Straková (OS Prešov), Gabriela Tučková (OS Žilina), Mária Urbanová (KS Žilina), Zdenka Zamecová (OS Trnava) a Magdaléna Želinská (KS Prešov). Súdna rada navrhne odvolať aj sudcu Najvyššieho súdu Juraja Semana, ktorý dosiahol zákonom predpísaný vek tento rok.

Prezident dostane na stôl aj návrh na odvolanie deviatich sudcov, ktorí majú prerušený výkon funkcie a už nesúdia. Sú to: František Berec (OS Trenčín), Ľubomír Dobrík (KS Trenčín), Jarmila Jurkovičová (OS Bratislava IV), Lýdia Mendelová (OS Prievidza), Jozef Mészáros (KS Trenčín), Martina Mišovicová (KS Bratislava), Vladislav Puškáš (OS Bardejov), Viera Schubertová (KS Bratislava) a Božena Sukupčáková (OS Senica).

Podobne ako v minulosti aj teraz členovia rady neodhlasovali koniec všetkých predložených sudcov. Z tých, ktorí dovŕšili vek 65 rokov predvlani, schválili na odvolanie všetkých. Pri sudcoch, ktorí dosiahli vek 65 rokov vlani, podržali vo funkciách deviatich. Z celkom 15 sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov do 30. apríla toho roku, navrhli prezidentovi odvolať iba jedného. Desať sudcov prišlo v pondelok osobne na zasadnutie Súdnej rady a požiadali jej členov o možnosť súdiť ďalej.

V tajnom hlasovaní tak opäť „uspela“ súčasná predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, ktorá dosiahla vek 65 rokov vlani a bude môcť naďalej pôsobiť na čele Najvyššieho súdu. Za jej koniec v sudcovskej funkcii boli štyria členovia Súdnej rady, proti hlasovalo desať, traja sa zdržali. Sudcom ostane naďalej aj končiaci podpredseda Súdnej rady a zároveň predseda Krajského súdu v Nitre Ján Vanko. Vek 65 rokov dosiahol v januári.

Ja sa pýtam, prečo by som nemal ostať?“ vysvetlil v pondelok na zasadnutí Súdnej rady Vanko. „Ešte sa cítim na to, aby som pracoval, lebo ešte chcem. Čo bude na budúci rok, neviem,“ odpovedal na otázku, či by nemal prepustiť miesto mladým. Podľa Vanka je v súčasnosti v sudcovskom zbore už len zhruba päť percent takých sudcov, ktorí súdili už pred rokom 1989. „Zvyšných 95 percent sú už mladí ľudia, ktorí boli daní do justície po novembri 1989,“ doplnil.

Prezident SR Andrej Kiska apeluje na Súdnu radu SR, aby mu predkladala na odvolanie všetkých sudcov, ktorí dosiahnu vek 65 rokov. Povedal, že by uvítal zmenu ústavy, ktorá by zaviedla automatický zánik sudcovskej funkcie po dosiahnutí veku 67 rokov pre sudcov všeobecných súdov a 70 rokov pre sudcov Najvyššieho súdu. Pre takúto zmenu sa však zatiaľ nenašla dostatočná politická vôľa.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.