• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Ako bicyklovanie ovplyvňuje vaše zdravie

  • 18:42 04.05.2017
  • Bratislava
Ako bicyklovanie ovplyvňuje vaše zdravie

Zistite, ako môže pravidelné bicyklovanie ovplyvniť vaše zdravie.

Preprava do práce bicyklom namiesto hromadnej dopravy či auta je možno menej praktická, no rozhodne je pre vaše zdravie omnoho lepšia. Potvrdili to výsledky štúdie publikované v časopise British Medical Journal (BMJ). Počas päťročnej štúdie na Univerzite v Glasgowe v Škótsku výskumníci sledovali zdravie viac ako 250 000 ľudí. Vedci porovnávali zdravie ľudí, ktorí dochádzali do práce na bicykli či pešo s ľuďmi, ktorí väčšinou využívali verejnú dopravu alebo svoje auto.

Počas piatich rokov zomrelo celkovo 2 430 účastníkov štúdie, 3 788 účastníkom bola diagnostikovaná rakovina a u 1 110 účastníkov sa vyvinuli srdcové problémy. Po tom, čo vedci vzali do úvahy premenné ako pohlavie, vek, existujúce choroby, fajčenie a strava, autori spozorovali významné zlepšenie zdravia a dlhovekosti medzi pravidelnými cyklistami.

Bolo zistené, že jazda na bicykli do práce znižuje riziko predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny o 41 percent, výskyt rakoviny o 45 percent a srdcových ochorení o 46 percent. Cyklisti v priemere najazdili 48 kilometrov týždenne.

Hoci cyklisti boli vo všeobecnosti viac fit v porovnaní s ľuďmi, ktorí chodili do práce pešo, tiež sa zistilo, že chôdza znižuje pravdepodobnosť vzniku ochorení srdca o 27 percent. Tento prínos sa však prejavil najmä u tých, ktorí chodili pešo viac ako 9 kilometrov za týždeň. Na rozdiel od bicyklovania, chôdza nevykazovala žiadnu ochranu pred rakovinou alebo inými chronickými zdravotnými problémami. Autori tiež poukázali na niektoré výhody pre ľudí, ktorí využívali zároveň verejnú dopravu aj cyklistiku.

Existujú určité obmedzenia

Aj keď bola táto štúdia založená na rozsiahlej zbierke skutočných údajov, nie je možné určiť jasnú príčinu a následok. Hoci priaznivý účinok pretrvával aj po tom, čo vedci vzali do úvahy premenné, ako je fajčenie, strava alebo váha, svoju úlohu môžu hrať aj ďalšie faktory. Ako uviedli autori, cyklisti sú zvyčajne štíhlejší ľudia a majú nižšie úrovne zápalu, čo mohlo prispieť k priaznivým účinkom.

Hoci je potrebný ďalší výskum na potvrdenie výsledkov, preprava bicyklom do práce je nepochybne skvelý a jednoduchý spôsob, ako zlepšiť celkové zdravie. Výskumníci tiež zdôraznili dôležitosť zlepšenia infraštruktúry, aby sa ľudia mohli ľahšie prepravovať do práce bicyklom.

Dr. Jason Gill z Ústavu kardiovaskulárnych a lekárskych vied na Univerzite v Glasgowe poznamenal, že cyklické pruhy, požičovne mestských bicyklov alebo programy nákupu dotovaných bicyklov môžu predstavovať veľké príležitosti na zlepšenie verejného zdravia.

"Teraz potrebujeme zmenu v spôsobe vývoja dopravných systémov, ako vidíme v Holandsku a Škandinávii, kde je cyklistika normálna a mestá sú na nej postavené," dodal.

Ako sa prepravujete do práce vy? Využívate auto, chodíte pešo, alebo radšej na bicykli? Napíšte nám v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, bbc.com, bmj.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.