• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Mesto Bratislava vyhlásilo v súvislosti s Devínskou cestou mimoriadnu situáciu

  • 14:36 07.04.2017
  • Bratislava
Mesto Bratislava vyhlásilo v súvislosti s Devínskou cestou mimoriadnu situáciu

Hlavné mesto SR Bratislava sa rozhodlo vyhlásiť v súvislosti so stredajším (5.4.) pádom časti svahu na Devínskej ceste mimoriadnu situáciu.

Po dnešnom zasadnutí krízového štábu to oznámil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní mestu uchádzať sa o dotácie z Environmentálneho fondu na sanačné práce,„ uviedol primátor. “V súčasnosti mesto zadalo vypracovanie inžiniersko-geologického posudku, ktorý bude súčasťou hlásenia o aktívnej svahovej deformácii pre Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR,„ dodal.

Magistrát zrealizuje i podrobný inžiniersko-geologický prieskum, ktorý by mal odpovedať na to, akým spôsobom a v akej miere je potrebné inkriminovaný úsek sanovať.Žiadosti musíme podať do konca októbra, a veríme, že vo februári 2018, keď sa budú prostriedky z envirofondu prideľovať, budeme úspešní,“ informovala vedúca oddelenia stratégie a projektov bratislavského magistrátu Želmíra Greifová.

Podľa Jána Vlčka z Katedry inžinierskej geológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského sa náklady v tomto prípade vyšplhajú na státisíce. „Odhadujem, že to môže byť polovica sumy sa sanáciu skalného brala pri Strečne, ktorá stojí 940.000 eur,“ uviedol.

Stav v okolí inkriminovaného úseku je podľa vyhlásení predstaviteľov magistrátu v súčasnosti zabezpečený, vyznačený a stabilizovaný. Riaditeľ bratislavského magistrátu a šéf krízového štábu Martin Maruška informoval, že zmonitorovaný je úsek v dĺžke približne 120 - 130 metrov, nielen miesto pádu skál. V úseku bolo vyznačené dynamické dopravné značenie, premávka je vedená v jednom jazdnom pruhu,“ pripomenul. „Po vyhodnotení situácie sme usúdili, že tieto opatrenia sú dostačujúce a v tejto chvíli nie je potrebné vykonať celkovú uzáveru tejto komunikácie,“ dodal.

Ohrozené nie je ani nedeľňajšie bežecké podujatie.Ak sa situácia dramaticky nezhorší, Národný beh Devín - Bratislava nie je ohrozený, no s usporiadateľskou službou sme prijali ďalšie opatrenia, aby nemohlo dôjsť ku kolízii bežcov so zariadeniami, ktoré kritický úsek vymedzujú a označujú,“ uviedol riaditeľ organizátora podujatia, Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) Peter Vojtko.

Mesto chce do budúcnosti riešiť komplexnú sanáciu celej Devínskej cesty, aj v súvislosti s faktom, že hrozba aktívnej deformácie svahu v tejto lokalite je i naďalej reálna v dôsledku kumulatívneho pôsobenia nepriaznivých faktorov. Táto oblasť bola 50 rokov hraničným pásmom, kde sa nerobili žiadne úpravy. Nad svahom je navyše obslužná komunikácia, po ktorej jazdili ťažké komunikácie pri výstavbe sídliska, štruktúru svahu rozrušuje voda, topiaci sa sneh i náletové dreviny, ktoré tam rastú,“ upozornil bratislavský primátor.

Magistrát vníma sanáciu celej Devínskej cesty ako záležitosť nadmestského významu a chce pritom spolupracovať s envirorezortom i ďalšími štátnymi orgánmi.

Veľké kusy skál sa zrútili zo svahu nad Devínskou cestou v stredu (5.4.). Nie je to však prvý zosuv na tejto ceste. V septembri 2014 sa zosunula zemina a blato do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou. Dĺžka zosuvu bola vtedy 15 metrov. Práce na sanácii sa začali 4. apríla 2016 a ukončili ich 24. augusta toho istého roku. Náklady dosiahli takmer 134.000 eur, z čoho viac ako 100.000 eur išlo z Environmentálneho fondu, zvyšok zaplatilo mesto zo svojho rozpočtu. V rámci sanácie sa zabezpečil zosunutý svah, opravil sa poškodený lesný chodník Nad Sihoťou, ako aj priľahlá komunikácia.

Vodiči musia v Bratislave počítať s dopravnými obmedzeniami

Počas nasledujúcich dní musia vodiči v hlavnom meste počítať s dopravnými obmedzeniami. Upozorňuje na to Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave.

Pre servisnú uzáveru bratislavského tunela Sitina dôjde v úseku Lamačskej cesty – Staré Grunty vrátane tunela od dnešnej 22.00 do sobotňajšej (8.4.) 10.00 h, v sobotu od 21.00 h do nedeľňajšej (9.4.) 9.00 h a od 22.00 h v nedeľu do pondelňajšej (10.4.) 4.00 h k úplnému uzavretiu ľavého aj pravého jazdného pruhu. „Odklon premávky bude vedený na mestské komunikácie v smere na Patrónku a Polianky,“ informoval TASR hovorca KR PZ v Bratislave Michal Szeiff.

V nedeľu sa bude v hlavnom meste konať 70.ročník Národného behu Devín – Bratislava. Vodiči preto budú musieť počítať s dopravnými obmedzeniami. Od 8.00 h dôjde v tento deň k zastaveniu dopravy na Devínskej ceste v smere od mesta. Od tej istej hodiny bude zastavená doprava na ceste z Devínskej Novej Vsi a od 9.30 h dôjde k zastaveniu dopravy aj v úseku Kremeľskej ulice, Devínskej cesty, ako aj na obslužných komunikáciách v mestskej časti Devín.

Od 8.00 do 13.00 h bude uzavretý úsek Most SNP – Šafárikovo námestie a od 9.45 h bude neprejazdný pravý jazdný pruh Botanickej ulice v smere do centra mesta a Nábrežia armádneho generála Ludvíka Svobodu.

„Žiadame vodičov, aby sa pri prejazde uvedenými úsekmi riadili príslušným dopravným značením, zvýšili svoju pozornosť, prípadne na prejazd využili v rámci možností iné trasy,“ uviedol Szeiff.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

DNES - 15:15Ekonomické

Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik.