• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

10 vážnych chýb, ktoré by ste podľa podiatrov nemali robiť

  • 18:12 05.04.2017
  • Bratislava
10 vážnych chýb, ktoré by ste podľa podiatrov nemali robiť

Prečítajte si prekvapivo bežné škodlivé návyky, ktoré poškodzujú vaše nohy.

Vaše nohy neprezrádzajú len veľa o vašom zdraví, ale aj o vašich zlých návykoch, ktoré sa podiatrom skutočne nepáčia. Prečítajte si prekvapivo bežné škodlivé návyky, ktoré poškodzujú vaše nohy.

1. Strihanie si zarasteného nechtu

Zarastený necht nie je nič neobvyklé. Vzniká na základe úrazu, zle padnúcej obuvi alebo genetiky. Mnohí s týmto problémom sa snažia tento problém vyriešiť doma s nesterilnými nástrojmi. Výsledkom môže byť hnísajúci problém a pyogénny granulóm.

Namiesto toho, aby ste tento problém riešili doma, vyhľadajte odborné ošetrenie.

2. Beh s novými topánkami

Beh v nových topánkach na dlhú trať nie je dobrý nápad. Nielenže často vedie k pľuzgierom, ale rovnako ťažko budete konkurovať iným pri behu. Pred využitím tenisiek pred behom ich skúste nosiť pár dní dopredu.

3. Kupovanie si topánok tej istej veľkosti

Existuje mylná predstava o tom, že človek po dosiahnutí dospelosti má nastálo stanovenú veľkosť topánky. Podiatri však upozorňujú na fakt, že štrukturálne zmeny tela sa týkajú aj nôh, preto je potrebné si uvedomiť odchýlku veľkosti topánky počas starnutia. Rozhodne si svoju nohu odmerajte v obchode pred kúpou nových topánok.

4. Rovnaká veľkosť športovej obuvi a topánok na bežné nosenie

Športová obuv by nemala sedieť rovnako na nohe ako topánky na bežné nosenie. Vo športovej obuvi by ste totiž mali mať priestor na manévrovanie pri fyzickej aktivite. Preto sa snažte sústrediť na to, aby ste pri kúpe takejto obuvi mali medzi hrubíčkom a prednou časťou topánky aspoň palec miesta a nekupovali si topánku, ktorá vám bude sedieť ako uliata.

5. Pravidelné nosenie topániek na rovnej platforme

Mnoho žien v súčasnosti rado nosí balerínky, ktoré sú ľahké, prenosné a flexibilné. Tieto topánky bez opätku však neponúkajú ochranu pred nárazmi a rovnako nohe nedokážu pomôcť pri zvýšenom tlaku na chodidlá a päty. Tento nedostatok podpory môže viesť k bolestiam päty a šliach. Ak chcete nosiť topánky na nízkom opätku, stavte radšej kartu na športové topánky alebo sa snažte aspoň obmedziť nosenie baleríniek.

6. Chôdza naboso po parketovej podlahe

Pri šliapaní na drevo, cement, kameň alebo keramické dlaždice nie je medzi vašou nohou žiaden povrch, ktorý by ju chránil pred absorbovaním nárazov, čo môže viesť k zhoršeniu vankúšikov na chodidle. Skúste sa preto sústrediť na to, aby ste naboso chodili len po kobercoch alebo korkových podlahách a rozhodne si kúpte pohodlné papuče.

7. Nosenie opotrebovaných topánok

Nosenie opotrebovaných topánok neublíži len vašej nohe, ale aj vašej kostre. Staré a opotrebované topánky totiž nútia vašu nohu byť v polohe, ktorá je pre ňu škodlivá a neprirodzená. Ak chcete vedieť, či vaša topánka je opotrebovaná, postavte ju na rovný povrch a všimnite si, ako sa správa päta topánky. Ak je päta značne opotrebovaná a topánka sa nachyľuje do strán, určite je čas na nový pár topánok.

8. Chôdza naboso v šatniach

Prečo? V šatniach je totiž veľmi ľahké zobrať si so sebou domov značné množstvo vírusov a húb a hrozia vám aj bradavice. Skúste preto v šatniach nosiť žabky.

9. Beh bez ponožiek

Ak do topánok nenosíte ponožky, koledujete si o infekciu alebo poranenie. Ponožky totiž absorbujú vlhkosť, bránia treniu a vzniku pľuzgierov. Vždy preto noste ponožky a to hlavne pri behu a športe.

10. Nosenie bežeckých topánok, keď nebeháte

Tenisky sú špeciálne navrhnuté na beh, a teda pohyb dopredu. Ak však tenisky nosíte bežne, poškodzujete si nohy, keďže topánka ich núti pohybovať sa neprirodzene. Každý šport vyžaduje špecifickú obuv, preto je potrebné dbať na tento fakt. Rozhodne sa zamerajte na to, aby ste nosili vhodnú obuv na bežné účely a vhodnú obuv na šport či beh.

Poznali ste tieto škodlivé vplyvy na nohy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.