• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

10 vecí, ktoré prezradia vaše prsia o vašom zdraví

  • 17:59 22.02.2017
  • Bratislava
10 vecí, ktoré prezradia vaše prsia o vašom zdraví

O ženskom zdraví dokážu prsia prezradiť veľa. Ich veľkosť, zmeny tvaru, farby a to je len zlomok vecí, ktoré poukazujú na to, ako ste na tom so svojím zdravím.

1. Rast pŕs

Prsia sú citlivé na zmeny v tele ženy. Ich nárast hmotnosti súvisí s pribudajúcim kilami, tehotenstvom, užívaním antikoncepcie, ale rovnako aj s hormonálnymi zmenami súvisiacimi s menštruačným cyklom. Na všetky tieto javy reaguje telo ženy tak, že prsia naberajú na objeme.

2. Zmenšenie pŕs

Zmenšujúci sa objem hrudníka často naznačuje klesajúcu úroveň estrogénu, ktorý súvisí prevažne s menopauzou. Pokiaľ však pre vás neplatia tieto vysvetlenia a pozorujete u seba pokles váhy, vypadávanie vlasov a chlpov na tele, môže sa jednať o syndróm polycystických vaječníkov.

Zaujímavé je, že podľa výskumu uverejnenom v časopise British Journal of Cancer, pitie 3 šálok kávy denne spôsobovalo u niektorých žien zmenšenie poprsia.

3. Veľké prsia

Mnohé štúdie naznačujú, že veľké prsia majú vyšší risk vzniku rakoviny prsníka, avšak mnohí odborníci tvrdia, že netreba mať zbytočné obavy, pokiaľ ste majiteľkou väčšieho poprsia. Podľa nich štúdie nie sú definitívne.

4. Tvar poprsia

Tvar vašeho poprsia je naprogramovaný podľa DNA, ale v priebehu života sa mení. Najväčší vplyv naň má plodný vek ženy a dojčenie. Prsia po tomto období nadobúdajú oslabené tkanivo, koža stráca elasticitu a prsia podliehajú gravitácií. Preto veľa odborníkov odporúča nosiť kvalitné podprsenky, ktoré vám pomôžu predísť tomuto efektu. Rovnako odporúčajú aj cvičenia, ktoré formujú prsné svaly a spevňujú hrudník.

5. Hrčky a hrbole

V dobe menštruácie mnohé ženy pociťujú hrčky a hrbolčeky na prsiach. Hormonálne zmeny spôsobujú, že benígne cysty sa naplnia tekutinou. Mnohé takéto hrbolčeky nie sú dôvodom pre obavy, ale rozhodne sa obráťte na svojho lekára, pokiaľ pociťujete bolesti a obavy. Vaše zdravie musí byť pre vás prioritou.

6. Hustota

Prsia niektorých žien sú hutnejšie a viac vláknité a žľazovité. Tento jav vedie k problémom pri určovaní diagnóz. Takéto prsia predstavujú pre ženy vyššie riziko vzniku rakoviny, keďže mamograf nemusí dostatočne vyhodnotiť stav prsníka. V tomto prípade rozhodne nezanedbajte preventívne prehliadky a samovyšetrenie.

7. Bolesti

Bolesti pŕs môžu byť rôzne. Bolesť oboch prsníkov je väčšinou zavinená hormonálnymi zmenami alebo zvýšeným príjmom kávy. PMS, zle padnúca podrpsenka, nosenie ťažkej kabelky stále na rovnakom ramene, náraz, aj toto sú bežné dôvody, ktoré u vás môžu vyvolať bolesť poprsia.

Bolesť pŕs môže pochádzať aj z nedostatku železa, ktorý reguluje činnosť štítnej žľazy.

8. Vpadnuté bradavky

Pokiaľ tento jav vidíte na sebe každý deň, nemáte sa čoho obávať. Pokiaľ však sa u vás bradavky vystupujú a neskôr vpadnú, navštívte lekára. Jedná sa o jeden zo symptómov rakoviny prsníka.

9. Výtok

Výtok z bradaviek nie je nezvyčajný. Môže súvisieť so sexuálnou stimuláciou, alebo rovnako môže signalizovať problém, ktorý nemusí prioritne súvisieť s rakovinou. Môže sa jednať o hormonálne zmeny, činnosť liekov alebo sa môže jednať o nádor hypofýzy.

Výtok však môže súvisieť aj s tehotenstvom.

10. Farebné zmeny

Farebné zmeny bradaviek súvisia s tehotenstvom, kedy bradavky a dvorce zvyčajne stmavnú. Tento jav sa u žien objavuje aj so zvyšujúcim sa vekom.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.