• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Hlavné mesto pomôže bezdomovcom v niekoľkých noclahárňach

  • 16:28 06.07.2013
  • BRATISLAVA
Hlavné mesto pomôže bezdomovcom v niekoľkých noclahárňach

Hlavné mesto Bratislava hľadá riešenia problémov bezdomovcov.

Ľuďom bez domova by mohlo pomôcť zriadenie troch nízkokapacitných nocľahárni ešte v tomto roku. Samospráva tiež uvažuje aj o zriadení nízkoprahových denných centier alebo integračných centier.

Podporiť chcú i projekt mobilnej ošetrovne pre ľudí bez domova. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová.

Mesto by chcelo pri uskutočnení plánov na pomoc bezdomovcov získať dotáciu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.
Prvé nízkoprahové zariadenie na jeseň

Bratislava však potrebuje vybudovať aj ďalšie stredisko osobnej hygieny pre ľudí bez domova. Zatiaľ jediné funguje v bratislavskej Vrakuni.

Nepostačujúce sú i sociálne služby, ktoré by ľuďom bez domova zabezpečili jedlo, šaty či hygienu.

V hlavnom meste tiež chýba nízkoprahové zariadenie pre bezdomovcov, prvé plánuje na jeseň otvoriť občianske združenie Vagus na Mýtnej ulici, priestory združeniu prenajalo mesto za symbolický nájom.

OZ Vagus sa zaviazalo priestory na Mýtnej zrekonštruovať a zriadiť v nich nízkoprahové denné a integračné centrum. Mesto pri probléme s bezdomovcami pripravilo Koncepciu riešenia problematiky ľudí bez domova v hlavnom meste, pri tvorbe materiálu vychádzali z rokovaní a podkladov neziskových organizácií zaoberajúcich sa prácou s bezdomovcami.

Koncepciu schválili bratislavskí poslanci na poslednom zastupiteľstve pred letnými prázdninami. Mesto v koncepcii zmapovalo aj približný počet ľudí bez domova.

Ako však informovala Rodinová, ide len o odhad, presný počet bezdomovcov v Bratislave sa určiť nepodarilo, mnohí z nich sa zdržiavajú na neprístupných a neznámych miestach a často sa sťahujú z miesta na miesto.
Pomohli tisíckam ľudí

Komunitný plán sociálnych služieb udáva počet 1860 ľudí bez domova, čo je viac ako dvojnásobok klientov, s ktorými pracujú terénni sociálni pracovníci.

Nedostačujúci je i počet lôžok v nocľahárňach, ktorý pokrýva len 10 percent z počtu bezdomovcov, ktorý udáva komunitný plán. Nízkoprahová nocľaháreň DePaul za päť rokov svojej existencie eviduje 3 500 klientov, občianske združenie Vagus pracovalo v rámci programu streetwork vlani s tisíckou ľudí bez domova.

Bratislavská samospráva plánuje počas najbližších troch rokov zlepšiť životnú úroveň bezdomovcov a skvalitniť aj systém poskytovania služieb. Mesto plánuje vybudovať nájomné byty i byty nižšieho štandardu.

Nadviazať tiež chcú domácu i medzinárodnú spoluprácu s organizáciami zastrešujúcimi prácu s ľuďmi bez domova – FEANTSA (Európska federácia národných služieb pracujúcich s ľuďmi bez domova) a FAWOS (Organizácie pre zabezpečenie bývania).

Spolu s Bratislavským samosprávnym krajom plánuje mesto zriadiť domov na pol ceste, finančne chcú tiež prispieť neverejnému poskytovateľovi na terénnu sociálnu prácu. Medzi prioritami mesta na najbližšie tri roky je tiež vytypovanie vhodných priestorov na vybudovanie nízkoprahového centra či snaha podieľať sa na legislatívnych zmenách.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.