• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.7.2019Meniny má Bohuslav
13°Bratislava

5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej

  • 20:40 31.01.2017
  • Bratislava
5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej

Olivový olej býva väčšinou drahý. Ako ale zistíte, či sa za drahým nákupom skrýva kvalita? Poradíme vám niekoľko trikov!

Nie je žiadnou novinkou, že za zdravé potraviny si často musíme priplatiť. Tu patrí aj olivový olej, ktorý pôsobí blahodárne na naše zdravie. Dodáva nám energiu a je zdrojom tzv. dobrých tukov. Pôsobí aj ako antioxidant a prospieva nášmu tráveniu. Okrem toho chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby, chráni pokožku pred starnutím a vyživuje ju.

Kto z nás by nechcel tieto benefity vyťažiť z olivového oleja? Ako ale spoznáte, že ste si kúpili skutočne kvalitný druh? Tu je niekoľko tipov, ako postupovať.

Názov

Rozlíšiť kvalitný olej vám pomôže aj názov. Odporúčame vám hľadať „extra panenský olivový olej“ (extra virgin), ktorý sa získava lisovaním za studena z najlepších olív.

O niečo nižšiu kvalitu má „panenský“ (virgin) olej. Tým druhom, ktoré majú iba označenie „olivový olej“, sa radšej vyhnite. Zrejme pôjde o olej, v ktorom sa zmiešal panenský a rafinovaný.

Výrobca

Pokiaľ chcete skutočnú kvalitu, hľadajte talianskych, francúzskych alebo gréckych výrobcov.

Dátum spotreby

Určite by nemal presiahnuť 15 mesiacov. Kvalitné druhy zvyčajne uvádzajú do 10-12 mesiacov.

Voľné kyseliny

Označujú, koľko mastných kyselín sa v oleji nachádza. Pokiaľ je acidita na etikete nižšia ako 0,8%, narazili ste na skutočnú kvalitu. Nízka kyslosť je všeobecne znakom kvalitného a šetrného spracovania oleja.

Obal a fľaša

Spravidla platí, že kvalitné oleje by sa mali skladovať v tmavých sklenených fľašiach, najčastejšie so zeleným alebo tmavým sklom. Druhom, ktoré sú v plastových a svetlých fľašiach, sa radšej vyhnite.

Ako olej správne skladovať?

Ak ste si už kúpili drahý a kvalitný olej, bola by škoda, ak by o svoju kvalitu prišiel nesprávnym skladovaním. Uchovávajte ho pritom v izbovej teplote (okolo 18-25°C) a pokiaľ máte tu možnosť, uložte ho na tmavé miesto. Olivový olej rozhodne nepatrí do chladničky, keďže sa pri teplote okolo 7-8°C zvykne zmeniť na hustejšiu hmotu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, naturallivingideas.com, foodrenegade.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako môže obmedzenie kalórií prospievať aj chudým ľuďom

Ako môže obmedzenie kalórií prospievať aj chudým ľuďom

VČERA - 20:20Zdravie

Dokonca aj štíhlym ľuďom môže prospieť, ak obmedzia príjem kalórií.

Toto sú najlepšie miesta na chudnutie, spájajú sa s jednou farbou

Toto sú najlepšie miesta na chudnutie, spájajú sa s jednou farbou

VČERA - 19:46Zdravie

Niektoré miesta dokážu tlmiť chuť na nezdravé jedlo.

ŠÚKL sťahuje z trhu životne dôležitý liek

ŠÚKL sťahuje z trhu životne dôležitý liek

20:49 15.07.2019Zdravie

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnutie lieku, ktorý sa používa v život ohrozujúcich prípadoch.

Najdôležitejší vitamín znižuje riziko úmrtia na rakovinu

Najdôležitejší vitamín znižuje riziko úmrtia na rakovinu

19:57 14.07.2019Zdravie

Tri nezávislé štúdie potvrdili účinky vitamínu v boji s rakovinou.

5 hlavných príznakov, podľa ktorých zistíte, že máte v tele priveľa bielkovín

5 hlavných príznakov, podľa ktorých zistíte, že máte v tele priveľa bielkovín

18:16 14.07.2019Zdravie

Bielkoviny nám pomáhajú udržiavať zdravie v norme, budovať pevnosť svalstva a posilňovať činnosť mozgu. Ak ich máme v tele prebytok, ukáže sa to aj na zdraví.