• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2019Meniny má Bernard
13°Bratislava

5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej

  • 20:40 31.01.2017
  • Bratislava
5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej

Olivový olej býva väčšinou drahý. Ako ale zistíte, či sa za drahým nákupom skrýva kvalita? Poradíme vám niekoľko trikov!

Nie je žiadnou novinkou, že za zdravé potraviny si často musíme priplatiť. Tu patrí aj olivový olej, ktorý pôsobí blahodárne na naše zdravie. Dodáva nám energiu a je zdrojom tzv. dobrých tukov. Pôsobí aj ako antioxidant a prospieva nášmu tráveniu. Okrem toho chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby, chráni pokožku pred starnutím a vyživuje ju.

Kto z nás by nechcel tieto benefity vyťažiť z olivového oleja? Ako ale spoznáte, že ste si kúpili skutočne kvalitný druh? Tu je niekoľko tipov, ako postupovať.

Názov

Rozlíšiť kvalitný olej vám pomôže aj názov. Odporúčame vám hľadať „extra panenský olivový olej“ (extra virgin), ktorý sa získava lisovaním za studena z najlepších olív.

O niečo nižšiu kvalitu má „panenský“ (virgin) olej. Tým druhom, ktoré majú iba označenie „olivový olej“, sa radšej vyhnite. Zrejme pôjde o olej, v ktorom sa zmiešal panenský a rafinovaný.

Výrobca

Pokiaľ chcete skutočnú kvalitu, hľadajte talianskych, francúzskych alebo gréckych výrobcov.

Dátum spotreby

Určite by nemal presiahnuť 15 mesiacov. Kvalitné druhy zvyčajne uvádzajú do 10-12 mesiacov.

Voľné kyseliny

Označujú, koľko mastných kyselín sa v oleji nachádza. Pokiaľ je acidita na etikete nižšia ako 0,8%, narazili ste na skutočnú kvalitu. Nízka kyslosť je všeobecne znakom kvalitného a šetrného spracovania oleja.

Obal a fľaša

Spravidla platí, že kvalitné oleje by sa mali skladovať v tmavých sklenených fľašiach, najčastejšie so zeleným alebo tmavým sklom. Druhom, ktoré sú v plastových a svetlých fľašiach, sa radšej vyhnite.

Ako olej správne skladovať?

Ak ste si už kúpili drahý a kvalitný olej, bola by škoda, ak by o svoju kvalitu prišiel nesprávnym skladovaním. Uchovávajte ho pritom v izbovej teplote (okolo 18-25°C) a pokiaľ máte tu možnosť, uložte ho na tmavé miesto. Olivový olej rozhodne nepatrí do chladničky, keďže sa pri teplote okolo 7-8°C zvykne zmeniť na hustejšiu hmotu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, naturallivingideas.com, foodrenegade.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farba piluliek má vplyv na to, do akej miery u vás budú účinkovať

Farba piluliek má vplyv na to, do akej miery u vás budú účinkovať

20:12 18.05.2019Zdravie

Prečo sa niektoré pilulky predávajú ako biele, iné ako ružové? Rozličné farby liekov majú svoje vysvetlenie v psychológii.

Pre správny vývoj chrupu treba u detí dávať pozor na zlozvyky

Pre správny vývoj chrupu treba u detí dávať pozor na zlozvyky

11:12 18.05.2019Zdravie

U malých detí môže z rôznych dôvodov dochádzať k nesprávnemu postaveniu chrupu.

Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

21:48 17.05.2019Zdravie

Hladiny inzulínu sú dôležité nielen u diabetikov, ale u všetkých ľudí. Ak sa vám nedarí schudnúť, na vine môže byť práve inzulín.

Dietetik radí: Takto vyzerá najzdravší spôsob, ako piť alkohol

Dietetik radí: Takto vyzerá najzdravší spôsob, ako piť alkohol

20:50 17.05.2019Zdravie

Profesionál v odbore výživy a stravovania odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom stravovania a alkoholu.

Arteriovenózna malformácia v mozgu: O skrytom ochorení sa mnohí dozvedia neskoro

Arteriovenózna malformácia v mozgu: O skrytom ochorení sa mnohí dozvedia neskoro

19:55 16.05.2019Zdravie

Mozgová arteriovenózna malformácia je defekt, ktorý vás pri komplikáciách môže stáť život. Je preto nutné si všímať varovné príznaky.