• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Toto by ste mali vedieť o opare

  • 18:49 25.01.2017
  • Bratislava
Toto by ste mali vedieť o opare

Herpes či opar – ide o ten istý nepríjemný problém, ktorý sa u väčšiny ľudí vyskytuje na pere alebo v kútiku úst. Prečítajte si, čo ho spôsobuje, ako sa lieči a či existuje účinná prevencia.

Aj u vás sa pomerne často vyskytuje drobná ranka, chrasta alebo mokvajúci pľuzgier na pere? Potom vás, tak ako väčšinu populácie, trápi vírus herpes simplex.

Existujú rôzne druhy herpesov

Ten, ktorý sa vyskytuje na tvári v podobe pľuzgierov a oparov, spôsobuje najčastejšie vírus HSV-1. Poznáme ale aj agresívnejší druh HSV-2, ktorý zase spôsobuje nepríjemnosti v oblasti genitálií. V súčasnosti sa HSV-2 ako pôvodca genitálneho herpesu vyskytuje čoraz menej a nahrádza ho veľmi rozšírený HSV-1, ktorý sa môže ľahko rozvinúť aj do oblasti gentiálií.

Medzi vírusy patrí aj varicella zoster, s ktorým sa väčšina z nás stretla v detstve. Vtedy sa podieľa na vzniku ovčích kiahní, pričom v dospelosti vyvoláva tzv. pásový opar.

Nosičom je väčšina z nás

Ak sa u vás zatiaľ herpes nevyskytol, nemáme pre vás dobré správy. Nosičmi HSV-1 je totiž až 90% populácie. Je teda veľmi pravdepodobné, že sa vírus skrýva vo vašom organizme a čaká na oslabenie imunity, aby sa prejavil.

Väčšina ľudí sa nakazí ešte v detskom veku, kedy sa s okolím zoznamujeme aj tak, že všetky predmety vkladáme do úst. Pokiaľ sa tohto predmetu dotkol dospelý nosič vírusu, prenáša sa takto na dieťa.

Herpes má 4 štádiá

  • Pocit brnenia – trvá zvyčajne jeden deň a je príznakom začínajúcej choroby. Miesto vzniku oparu môže byť na dotyk bolestivé a opuchnuté.
  • Vytvorenie pľuzgiera a mokvanie – Pľuzgier sa naplní tekutinou a potom praskne. Etapa mokvania je najhoršia, pretože je to najviac nákazlivé štádium.
  • Chrasta – Toto štádium trvá zhruba tri dni. V okolí chrasty môžete cítiť svrbenie alebo pálenie.
  • Proces hojenia – Po zacelení chrasty a jej zmiznutí ostáva na mieste zvyčajne červený fľak. To sú posledné stopy oparu, ktoré vás potrápia ešte zhruba dva dni.

Ako ho liečiť

Môžu vám pomôcť účinné prípravky z lekárne, ktoré sú určené špeciálne na opar a jeho jednotlivé štádiá. Pomôcť ale dokáže aj príroda alebo domáce recepty, ktoré môžete použiť ako doplnok liečby. Na opar si môžete prikladať:

  • Aloe vera
  • Čajové vrecúška
  • Ľad
  • Cibuľu alebo cesnak
  • Med a oleje

Nečakajte ale od prípravkov z lekárne, ani od domácich receptov zázraky. Opar si jednoducho musíte preliečiť a to bude trvať vždy niekoľko dní.

Existuje prevencia?

Dávajte si pozor na situácie, ktoré môžu vznik oparu spustiť, napríklad extrémne vyčerpanie, oslabenie imunity a podobne. Snažte sa čo najviac podporiť imunitný systém a pri poranení pery si ranku ošetrite a natierajte výživným krémom. Pokiaľ vás herpes trápi viac ako týždeň, navštívte svojho lekára, prípadne imunológa.

Zdroj: Info.sk, DK, who.int.com, webmd.com, healthline.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.