Najhoršie a najlepšie objavy o zdraví z roku 2016

Rok 2016 nám priniesol mnohé objavy. Predstavíme vám 4 najlepšie a najhoršie objavy o zdraví z roku 2016.
Prinášame vám 4 prekvapivé závery o zdraví vedcov z roku 2016.
1. BMI nemôže byť používané ako indikátor zdravia.
BMI alebo Body Mass Index vyjadruje pomer kilogramov a výšky a človeka. Tento systém sa v súčasnosti využíva na určenie zdravej hmotnosti pre človeka, avšak nová štúdia tvrdí opak. Janet Tomiyama, popredná autorka štúdie tvrdí, že na základe kardiometabolických zdravotných dát, BMI určilo nesprávnu váhu až 75 miliónom Američanov. Štúdia teda spochybňuje BMI a to na základe meraných faktorov ako je krvný tlak, výška cholesterolu, glukózy, inzulínu a triglyceridov.
Pozrite si: Ako si vyrobiť maslo
2. Maslo nie je tak škodlivé ako cukor.
Posledné roky navrátili na trh opätovne tuky. Magazín Time publikoval článok o tom, prečo je maslo “lepšie ako cukor, horšie ako olivový olej”. Článok je však v skutočnosti o tom, ako vedci v roku 1960 boli uplatení cukrárenským priemyslom k tomu, aby zo zvyšujúceho sa množstva ochorení spojených so srdcom obvinili nasýtené tuky, ako aj maslo a odviedli verejnú mienku od spojenia srdcových chorôb a cukru. V súčasnosti varuje American Heart Association pred zvýšeným zdravotným rizikom pri zavední jedálnička s vysokým príjmom cukru, keďže práve ten vedie k zvýšeniu úmrtí v dôsledku ochorení srdca.
3. Šťava z brusníc nepomáha liečiť infekcie močových ciest.
Aj keď brusnice sa zapísali do našich vedomí ako čarovná bobuľa, ktorá dokáže pomôcť pri liečení infekcií močových ciest, nie je tomu celkom tak. Brusnice totiž skutočne obsahujú látky, ktoré bojujú proti bakteriálnym infekciám močového mechúra, avšak šťava z nich neobsahuje dostatočné množstvo týchto látok. Pokiaľ by človek chcel skutočne redukovať pôsobenie bakteriálnej infekcie mechúra, musel by denne vypiť skoro liter tejto šťavy.
Čítajte: 5 lží, ktorým ste doteraz verili
4. Pravidlo 5 sekúnd je neplatné.
Pokiaľ veríte v to, že jedlo, ktoré padne na zem a stihnete ho zdvihnúť do pár sekúnd, je stále bezpečné, mýlite sa. Vedci z Rutgers University testovali ako sa baktérie šíria na rôznych druhoch jedla z rôznych druhov podláh od 1 až po 300 sekúnd. Vedci vyvrátili pravidlo 5 sekúnd, pretože to, ako rýchlo sa na jedlo naviažu baktérie nezávisí od času pobytu jedla na zemi, ale od samotného jedla a jeho konzistencie, a takisto ako aj od druhu podlahy. Vedci napríklad zistili, že hladká, klzká podlaha ľahšie prenáša väčšie množstvo baktérií ako hustý koberec. A takisto jedlo s vláčnejšou konzistenciou prenáša baktérie okamžite.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.