• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

4 skryté signály toho, že vaše kosti sú v ohrození

  • 19:49 27.12.2016
  • Bratislava
4 skryté signály toho, že vaše kosti sú v ohrození

Možno si myslíte, že osteoporóza je problém len starších ľudí. Omyl.

Je síce pravda, že najviac problémov s kĺbmi, chrbticou sa objavuje u ľudí 65 rokov a vyššie, avšak tieto problémy majú počiatok v o dosť skoršom veku. Inak povedané, ak ste zažili fraktúru v mladšom veku, zrejme sa problémy s ňou prejavia v starobe.

A samozrejme nezabúdajte na genetiku. Pokiaľ vaša mama alebo stará mama trpeli osteoporózou, je veľmi dôležité dbať na stav svojich kostí už teraz. Existujú však 4 varovné znaky toho, ktoré vám napovedia, že s vašimi kosťami nie je niečo v poriadku už teraz.

1. Vaše nechty sa ľahko štiepia.

Zlomený nechty vie byť celkom otravný. Pokiaľ sa však tento jav opakuje pravidelne, je možné, že toto je prvý znak toho, že s vašimi kosťami nie je niečo v poriadku. Predbežné štúdie napovedajú, že ľudia s nízkou hladinou kolagénu, majú problémy nielen s nechtami, ale rovnako s kosťami. Slabé nechty alebo vertikálne ryhy na nich naznačujú, že vašemu telu chýba vápnik na budovanie kostí.

Riešenie: Zamerajte sa na prijímanie potravín so zvýšeným obsahom vápnika, ako napríklad mlieko, jogurt, cottage cheese, kel, brokolicu či sardinky. Takisto môžete so svojím doktorom prebrať možnosť prijímania medicínskych doplnkov kalcia a vitamínu D.

2. Ustupujú vám ďasná.

Sánka podporuje a zakotvuje zuby a samozrejme ako každá iná kosť, aj táto podlieha oslabovaniu. Tento jav samozrejme ovplyvňuje aj zuby a to tak, že začnú ustupovať ďasná. Ešte nepríjemnejším znakom toho, že s vašimi kosťami nie je niečo v poriadku, je strata zubov.

“Ženy, ktoré majú problémy s kosťami môžu často prísť aj o zuby alebo zistiť, že ich zubná protéza im nesedí ,” tvrdí doktorka Susan Greenspanová, riaditeľka Osteoporosis Prevention and Treatment Center v Pittsburghu. Štúdia tohto centra poukazujú na fakt, že ženy s osteoporózou majú 3-krát vyššiu šancu na stratu zubov ako iní ľudia.

Riešenie: Pokiaľ máte akékoľvek podozrenie na osteoporózu, oboznámte o tom svojho zubára. Ten podľa RTG môže určiť v akom stave je vaša sánka a zuby, a takisto určí, či vo vašom prípade úraduje osteoporóza.

3. Máte problém veci pevne uchopiť.

Pokiaľ máte problém otočiť guľou na dverách alebo sa odtlačiť počas dvíhania zo sedu, na vine môžu byť vaše kosti. Štúdie poukazujú na to, že vzťah medzi silou vašeho stisku ruky a poškodením kostí chrbtice, boku a ramena. Ženy s týmito problémami majú často nedostatok sily v svaloch a takisto problém so stabilitou tela.

Riešenie: Nikdy nie je neskoro popracovať na svaloch a stabilite tela. Pokiaľ chodíte cvičíte pravidelne, je dobré vyhľadať rady osobného trénera, pokiaľ si nechcete uškodiť ešte viac.

4. Vaše srdce búši prirýchlo.

Počet úderov srdca v pokojnom stave udáva číslo, ktoré referuje o tom, koľko úderov srdca za minútu naše srdce vykoná. Priemerne to predstavuje 60-100 úderov srdca, avšak štúdie poukazujú na fakt, že tí, ktorí majú viac ako 80 úderov srdca za minútu, majú vyššiu šancu na tvorbu problémov a zlomenín spojených s kosťami. Dôvod vyplýva z toho, že počet úderov srdca poukazuje aj na fyzický stav tela, čo znamená, že ľudia so sedavým spôsobom života majú vyšší tep ako tí, ktorí žijú aktívne.

Riešenie: Skúste zistiť, aký je váš tep v pokojnom stave. Ráno po prebudení si skúste počas 15-tich sekúnd odrátať počet úderov srdca na zápästí alebo krku. Počet vynásobte číslom 4. Pokiaľ vám výjde číslo vyššie ako 80, znamená to, že sa musíte viac hýbať, keďže pohyb a fyzická aktivita vedú k zníženiu tepu. Plávanie, bicyklovanie, chôdza, či tanec sú tou správnou voľbou pre vás.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.