• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Mišenkovi únoscovia dostali tresty, väzenie až na 22 rokov

  • 20:15 03.07.2013
  • NITRA
Mišenkovi únoscovia dostali tresty, väzenie až na 22 rokov

Okresný súd v Nitre v stredu vyniesol rozsudok v kauze únosu kontroverzného podnikateľa Jozefa Mišenku z roku 2008.

Ôsmi obžalovaní si majú za obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu vo väzení odsedieť od 8,5 do 22 rokov. Senát v rozsudku zohľadnil, že išlo o organizovanú skupinu, ktorá konala s použitím násilia a zbraní s cieľom získať majetkový prospech.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátorka si ponechali lehotu na rozhodnutie o odvolaní. Verziu niektorých obžalovaných, ktorí tvrdili, že Mišenka zorganizoval svoj únos sám, označil senát za nedôveryhodnú.

Podľa tejto verzie Mišenka nafingoval svoj únos preto, že dlhoval skupine Ježkovcov z východného Slovenska 12 miliónov korún. Jeho družka v stredu na súde povedala, že dlhy mu vznikli až po tom, čo vyplatila únoscom výkupné, pretože peniaze mal požičané.

Video: Únoscovia Jozefa Mišenku dostali tresty
Najvyššie tresty dostali Bystrík Š., ktorý bol podľa súdu organizátorom únosu a Peter D., ktorý bol už viackrát súdne trestaný. Obaja si majú odsedieť 22 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Po 15 rokov dostali Peter P. a Daniel H., u ktorého senát zohľadnil, že sa na júnovom pojednávaní priznal a popísal celý priebeh akcie. V stredu sa rodine Mišenkovcov ospravedlnil.

Ján P. dostal 14 rokov, Martin D. a Tomáš M. po 10 rokov. Najnižší trest 8,5 roka dostal Boris H., ktorý sa hneď na začiatku k všetkému priznal a usvedčil aj ostatných. V súčasnosti je vo výkone väzbe v Nitre. Jeho obhajkyňa bola s rozsudkom spokojná. Martin D., Tomáš M. a Boris H. si majú tresty na rozdiel od ostatných odpykať vo väznici so stredným stupňom stráženia. Všetkým obžalovaným zároveň senát uložil trojročný ochranný dohľad.

Podľa rozsudku Bystrík Š. po predchádzajúcom konflikte s Jozefom Mišenkom zosnoval z pomsty jeho únos a pôvodne ho plánoval usmrtiť. Vykopal preňho aj hrob.

Únos kontroverzného podnikateľa Jozefa Mišenku

Topoľčianskeho podnikateľa uniesli obžalovaní 6. júna 2008 tak, že prezlečení za policajtov zastavili jeho auto a prinútili ho nasadnúť do ich vozidla.

Tam ho spútali a previezli na chatu na Duchonke. Po hrozbou zabitia ho prinútili, aby kontaktoval svoju družku, aby priniesla na dohodnuté miesto výkupné tri milióny korún. Peniaze im odovzdala pred obchodným domom v Bánovciach nad Bebravou.

Po spočítaní peňazí zistili, že dostali 2,1 milióna korún. Ďalších 45-tisíc korún zobrali z vrecka Mišenkovi, mal ich pri sebe v čase únosu. Sumu 2 145 000 korún majú podľa rozsudku všetci obžalovaní spoločne zaplatiť rodine Mišenkovcov.

Únoscovia neskôr žiadali ďalších päť miliónov korún, ktoré im družka mala priniesť do Handlovej. Družka však všetko nahlásila na polícii a peniaze si už pre monitorovanie priestorov políciou nikto neprevzal.

Bystrík Š. Mišenku prepustil na slobodu 11. júna. Ten nešiel hneď domov ani na políciu, ale ku kamarátovi a údajne plánoval pomstu svojim únoscom. Na políciu išiel až 13. júna.

Pôvodne boli v kauze obžalovaní deviati muži, no Igora H. senát pre dlhotrvajúcu hladovku pred časom vylúčil na samostatné konanie. Jeho advokát Marcel Péli pre médiá povedal, že jeho mandant je vo vážnom zdravotnom stave.

„Hladovku už prerušil, ale prerušil ju takým spôsobom, že upadol do kómy a potom zachraňovali jeho život. Ešte nie je v takom stave, aby chápal všetky okolnosti a neviem, či tam nebude aj poškodený mozog alebo niečo podobné,“ povedal.

Jozef Mišenka nebol polícii neznámy, obvinený bol za ekonomickú trestnú činnosť. V roku 2010 ho niekto zastrelil na ulici v Topoľčanoch v jeho Mercedese. Kontroverzný podnikateľ bol synovcom Viliama Mišenku, ktorý je obvinený z viacerých vrážd.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.