• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Stovka autobusárov protestovala pred sídlom SAD v Trenčíne

  • 15:23 11.02.2013
  • TRENČÍN
Stovka autobusárov protestovala pred sídlom SAD v Trenčíne

Asi 100 vodičov autobusov dnes prišlo protestovať pred sídlo SAD v Trenčíne.

Väčšina bola z Trenčína, prišli ich však podporiť aj šoféri z Prievidze a iných miest Slovenska. Prekáža im, že ich reálne mzdy klesajú.

„Žiadame vyššie platy, lebo 500 eur - z toho sa vyžiť nedá, keď má človek rodinu. Strávený čas v práci je 20 hodín na turnuse a z toho je zaplatených 10 hodín. Sobota, nedeľa, 17 hodín v robote, zaplatených je šesť hodín,“ hovorí jeden zo protestujúcich zamestnancov Maroš Ribansen. Vodičom je už 14 rokov. Ako povedal, jeho plat sa za ten čas zvýšil asi o 30 eur.

Dnes v sídle SAD rokuje pred sprostredkovateľom vedenie spoločnosti s odborármi o kolektívnej zmluve. Výsledok ich rozhovorov by mal byť známy ešte dnes. Zamestnanci požadujú rast miezd v roku 2013 o 1,5 percenta, čo je pri predpokladanej inflácii 3,1 percenta rast priemerných platov o 4,6 percent. Zároveň chcú zvýšiť príspevok na stravovanie a tiež zvýšiť príspevok do Sociálneho fondu z 0,8 percenta na 1,5 percenta.

„Rokovanie o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa stroskotalo, nedohodli sme sa, tak sme požiadali sprostredkovateľa, aby nás posunul niekde ďalej. My sme tiež zľavili z našich požiadaviek, naša prvá požiadavka bola okolo 4,6 percenta, ale vidíme, že je zložitá situácia,“ hovorí šéf OZ KOVO Emil Machyna.

Súčasná požiadavka je podľa neho reálna a zamestnávateľ by ju vedel splniť. „Ľudia sú pripravení ísť do protestov. Ak sa nedohodneme, budeme zbierať podpisy, aby sme mohli uskutočniť ostré nátlakové akcie,“ dodal.

Prezident zväzu autobusovej dopravy George Trabelssie verí, že sú na ceste ku kompromisu. Problém však vidí v súčasnej zložitej ekonomickej situácií, kedy sa vláda snaží šetriť. „My, bohužiaľ, nemôžeme ísť nad rámec memoranda, ktoré podpísali vyššie územné celky s vládou, lebo my sme financovaní dotáciami od VÚC. Nemôžeme v období, keď zamestnanci VÚC a verejní činitelia si znižujú platy, my žiadať zvýšenie platov nad rámec inflácie,“ povedal s tým, že budú hľadať iné cesty, tak, aby boli šoféri a aj technici spokojní.

Obrazom: Štrajk vodičov autobusov v Trenčíne


Mzdové tarify vodičov by mali stúpnuť o 2,5 percenta

Zamestnancom autobusovej dopravy napokon platy narastú. Mzdové tarify by mali stúpnuť o 2,5 percenta, čo je okolo predpokladanej miery inflácie. Odborári sa s vedením dohodli na kolektívnej zmluve, o ktorej dnes v sídle SAD Trenčín rokovali pred sprostredkovateľom s vedením spoločnosti.

„Priblížili sme sa k tej hranici, ktorú sme chceli na začiatku, a pre nás je dôležité, že sa dali veci do taríf. Tarifná mzda je zaručená, každý ju dostane,“ povedal šéf OZ KOVO Emil Machyna.

Ako ďalej dodal, ďalšie vyjednávanie o raste odmien či nadčasov by už malo byť na úrovni jednotlivých podnikových zmlúv. Tam Machyna predpokladá minimálny nárast o jedno percento, čím by sa odborári dostali na úroveň pôvodne požadovaných 3,5 percenta. Celoslovenský štrajk pracovníkov autobusovej dopravy tak zatiaľ

„My sme sa sem prišli dohodnúť, neprišli sme vyvolávať sociálne nepokojne. Keby sa zastavila autobusová doprava, tak je tu vážny problém v štáte,“ povedal prezident zväzu autobusovej dopravy George Trabelssie. Súčasnú dohodu vníma ako rozumný kompromis medzi oboma stranami.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.