• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Rýchlik narazil do stromov. Doprava kvôli počasiu kolabuje

  • 8:40 02.12.2016
  • Žilina
Rýchlik narazil do stromov. Doprava kvôli počasiu kolabuje

Počasie komplikuje dopravu na viacerých miestach Slovenska.

V Liptove na úseku Východná - Kráľova Lehota sa o polnoci zo štvrtku na piatok zrútil strom rovno pred medzinárodný rýchlik Euronight 442 Bohemia smerujúci z Košíc do Prahy. Rušňovodič je zranený. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Martiny Pavlíkovej od siedmej hodiny ráno je prejazdná jedna koľaj.

"Vlaky premávajú len s pomocou dieselového rušňa. Na uvedenom úseku je však potrebné počítať so vznikajúcimi meškaniami, nakoľko na mieste je napadaných približne 40 centimetrov snehu a stále husto sneží. Osobné vlaky prechádzajúce úsekom, dosahujú meškania 10 - 150 minút," uvádza sa na webe slovakrail.sk.

Po narazení vlaku do spadnutého stromu dorazili na miesto aj hasiči. "Zranenej osobe poskytli predlekársku prvú pomoc a po príjazde zdravotnej záchrannej služby odovzdali na ďalšie ošetrenie. Cestujúcim poskytli prikrývky, odstránili strom z koľajiska a asistovali privolanej čate trolejárov pri prieskume trate s možnosťou evakuácie osôb. Privolanou náhradnou lokomotívou sa podarilo stiahnuť vlakovú súpravu do železničnej stanice v Kráľovej Lehote, kde hasiči mali pristavený autobus pre možnosť evakuácie osôb. Po oznámení, že vlak bude pokračovať v jazde, hasiči krátko po piatej hodine ráno ukončili zásah," informoval TASR Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Sneh komplikuje situáciu aj na Tatranskej elektrickej a ozubnicovej železnici (TEŽ). "V úsekoch Poprad Tatry TEŽ – Štrbské Pleso, Štrba Ozubnicová železnica (OŽ) – Štrbské Pleso OŽ, Starý Smokovec – Tatranská Lomnica TEŽ bola potrebná snehová fréza na sprejazdnenie týchto úsekov. Frézovanie sa začalo včera krátko pred polnocou a pokračovalo až do dnešného rána," spresnila Pavliková.

Od 5.27 h je v dôsledku spadnutých stromov na trať úplne prerušená aj železničná doprava v úseku Smolenice – Dúbrava a od 8.25 h aj v úseku Čadca – Kysucké Nové Mesto.

Hasiči v noci odstraňovali popadané stromy, pomáhali aj v hospici

Pre silný vietor na mnohých miestach Slovenska popadali stromy. Hasiči zasahujú najmä v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Od rána podnikli hneď niekoľko výjazdov. Na vozovku spadol strom v obci Dolný Kubín, v Žiline spadli stromy na autá. V Závadke nad Hronom sa zrútil strom a spadol na cestu. V Likavke spadnutý strom na ceste blokuje oba pruhy.

Veterné počasie v Prešovskom kraji komplikovalo v noci život hasičom hlavne v severných okresoch ako Kežmarok, Poprad, Svidník, Levoča, Stropkov, Medzilaborce, Sabinov. Zo štvrtka na piatok (1. – 2. decembra) mali 13 výjazdov. V teréne bolo 37 hasičov s 13 vozidlami, odstraňovali predovšetkým popadané stromy.

Dnes ráno krátko po šiestej hodine pomáhali hasiči v hospici v Ľubici (okres Kežmarok), kde vypadol elektrický prúd. Priviezli im elektrický agregát, aby deti napojené na prístroje mohli dostať potrebnú starostlivosť. Okolo 8.00 h elektrikári poruchu odstránili a elektrina už funguje v celom meste.

Aktuálne hasiči zasahujú v Levoči, kde na jednej budove vietor poškodil strechu. Ráno sa stalo aj niekoľko dopravných nehôd, ktoré sa zaobišli bez vážnejších zranení. TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

Hasiči Trnavského kraja zasahovali od včera celkom 14 krát. "Najviac výjazdov vykonali hasiči z hasičskej stanice Trnava spolu 4 krát, zo Šamorína 4 krát, 2 výjazdy vykonali hasiči z Dunajskej Stredy a Galanty a 1 výjazd vykonali hasiči z Veľkého Medera a Piešťan. Jednalo sa o odstraňovanie spadnutých stromov z cestnej komunikácie a uvoľnenú strechu na prístrešku," informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlia Kedrová.

Čertovica a Donovaly sú už prejazdné aj pre nákladnú dopravu

Horské priechody Donovaly na ceste I/59 v okrese Banská Bystrica a Čertovica na ceste I/72 v okrese Brezno sú už v súčasnosti prejazdné aj pre nákladnú dopravu. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

„Obidva horské priechody sú v súčasnosti plne prejazdné pre osobnú i nákladnú dopravu,“ uviedla hovorkyňa, podľa ktorej tak už pominul stav spred poludnia, kedy sa dopravná situácia predovšetkým na Donovaloch menila každú chvíľu.

Na spomínanom horskom priechode podľa slov Erika Piatera, vedúceho operatívno-technického oddelenia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Banská Bystrica, v noci zasahovali i hasiči, keďže tam uviazli desiatky nákladných a osobných áut a niekoľko autobusov. Situáciu sa im podarilo vyriešiť po polnoci.

Horský priechod Čertovica bol dnes ráno úplne neprejazdný, keďže na strane z Liptova sa podľa Faltániovej vyskytol problém s nákladným vozidlom, ktoré cestu zablokovalo. Predpoludním bol priechodný len pre osobnú dopravu.

Zdroj: Info.sk, HaZZ TT, Foto: Info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.