• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 14.5.2025Meniny má Bonifác
Bratislava

8 dobrých dôvodov, prečo by ste mali každý deň jesť kivi

  • 18:15 01.12.2016
  • Bratislava
8 dobrých dôvodov, prečo by ste mali každý deň jesť kivi

Prezradíme vám, prečo by ste nemali na toto ovocie zabúdať.

Štúdia Ruthgersovej univerzity tvrdí, že kivi je najvýživnejším ovocím na svete. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, flavonoidy a fytonutrienty.

Nutričné ​​hodnoty kivi

Kivi poskytuje vlákninu, kyselinu listovú, vitamín C, vitamín E, vápnik, chróm, meď, železo, horčík, draslík a zinok.

8 dôvodov, prečo by ste mali jesť kivi každý deň

Rakovina

Kivi je bohatým zdrojom antioxidantov, fytonutrientov a flavonoidov, ktoré sú veľmi prínosné pre ochranu pred rakovinou. Môže pomôcť pri liečbe rakoviny pečene, rakoviny prsníka, rakoviny žalúdka a rakoviny pľúc. Výťažky z tohto ovocia inhibujú proliferáciu rakovinových buniek a chránia endogénne poškodenie DNA.

Lepší zrak

Kivi obsahuje karotén a vitamín C, ktorý chráni pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Vo výskume sa zistilo, že konzumácia ovocia kivi zabraňuje postupnej strate videnia.

Prevencia cukrovky

Kivi má nízky glykemický index, ktorý je vhodný pre ľudí s diabetom. Štúdia extraktu z kivi preukázala, že pomáha pri regulácii adipogenezy, ktorá je rozhodujúca pre prevenciu cukrovky.

Imunitný systém

Vitamín C a antioxidanty poskytujú ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Niektoré štúdie tiež ukázali, že pravidelná konzumácia kivi posilňuje imunitný systém.

Stres a depresia

Kivi obsahuje inositol, ktorý pomáha pri znižovaní úzkosti, zmierňuje stres a depresiu.

Posilnenie kostí

Kivi obsahuje množstvo vápnika, draslíka, vitamínu K a horčíka. Tieto živiny sú nevyhnutné pre vývoj kostí.

Strata váhy

Nízky glykemický index a vysoký obsah vlákniny v kivi bráni rapídnemu nárastu inzulínu na rozdiel od iných druhov ovocia s vysokým obsahom cukru. Zabraňuje tak ukladaniu tuku, a pomáha znížiť hmotnosť.

Ochrana DNA

Poškodenie DNA je jednou z hlavných príčin rakoviny. Kivi je bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú pri prevencii oxidačného poškodenia buniek DNA. Táto vlastnosť kivi tak môže zabrániť rakovine.

Zdroj: Info.sk, TM, stylecraze.com, wiki-fitness.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.