• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Slovensko starne, detí sa rodí menej

  • 6:40 03.07.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko starne, detí sa rodí menej

Na Slovensku žilo k 31. decembru minulého roku 5 410 838 obyvateľov, viac ako polovicu populácie predstavovali ženy.

Tých bolo 2 774 857, čo predstavuje 51,28 percenta, povedala to na tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) Ľudmila Benkovičová.

Demografické údaje majú podľa jej slov nezastupiteľné miesto pri tvorbe politík v rôznych oblastiach spoločenského života.

Hlavným demografickým vývojovým trendom zostáva na Slovensku aj naďalej starnutie obyvateľstva. Zároveň je jedným z kľúčových problémov Európskej únie, ktorá ho chce poňať ako príležitosť. „Únia vyžaduje, aby sa jej jednotlivé štáty starnutím zaoberali,“ poznamenala s tým, že proces starnutia populácie sa zrýchľuje, preto by malo predstavovať veľkú výzvu pre tvorcov politík.

Život sa predlžuje

Svoj podiel na starnutí slovenskej populácie má aj zlepšovanie zdravotnej starostlivosti a predlžovanie života jednotlivcov.

„Som veľmi prekvapená, že sa proces starnutia za posledných desať rokov tak veľmi zintenzívnil,“ doplnila Benkovičová. V porovnaní s rokom 2001 narástol počet 65-ročných a starších z 11,4 percenta na 13 percent.

Veková štruktúra obyvateľstva patrí medzi základné demografické charakteristiky každej populácie, je obrazom demografických procesov z minulosti aj obrazom budúceho vývoja.

Pre vekovú štruktúru slovenského obyvateľstva sú podľa predsedníčky ŠÚ SR typické dva základné faktory – nerovnomernosť a starnutie. „Pod starnutie sa podpisuje zvyšovanie strednej dĺžky života a súčasná nízka plodnosť,“ povedala.

V porovnaní s rokom 2001 klesá počet detí do 14 rokov. Priemerný vek mužov dosiahol vlani 37,7 roka a u žien je už štvrtý rok nad hranicou 40 rokov (40,9 roka). V roku 2012 bola polovica mužskej populácie staršia ako 36,7 roka a polovica ženskej populácie mala viac ako 39,7 roka.

Umrelo viac ľudí

V minulom roku sa na Slovensku narodilo 55 535 živých detí, čo je o 5 278 menej ako rok predtým. Naopak, zomrelo u nás 52 437 ľudí, teda o 534 ľudí viac ako v roku 2011. Spôsobené to je tým, že živorodenosť sa znížila, úmrtnosť mierne stúpla.

„Počet narodených detí je menší, čo súvisí so zmenou metodiky evidencie narodených detí, ako aj s tým, že sa sem nepočítajú deti, ktoré sa narodili v zahraničí, hoci ich matky majú trvalý pobyt na Slovensku,“ doplnila Benkovičová.

V roku 2012 Slováci uzavreli 26 006 manželstiev, rozvedených bolo 10 948 manželských párov. V porovnaní s rokom predtým bol počet sobášov vyšší o 385. „Na 100 uzavretých manželstiev pripadlo 42 rozvodov,“ poznamenala.

Počet rozvedených manželstiev však podľa jej slov od roku 2008 klesá. Práve rastúca sobášnosť, intenzita plodnosti a klesajúca rozvodovosť patria medzi pozitívne prvky demografického vývoja obyvateľstva.

Trend zvyšovania prirodzeného prírastku obyvateľstva, ktorý sa v roku 2010 pozastavil, vlani mierne klesol. Podľa Benkovičovej dosiahol hodnotu 3 098 a bol o 5 812 osôb nižší než v roku 2011. Zahraničnou migráciou získala Slovenská republika 3 416 ľudí, ich počet sa v porovnaní s rokom 2011 zvýšil. „Môže to závisieť od vypuknutia svetovej ekonomickej krízy,“ priblížila. Celkový prírastok obyvateľstva dosiahol 6 514 osôb, čo je o 5 362 menej, ako pre dvoma rokmi.

Najviac detí aj sobášov v Prešovskom kraji

Z hľadiska regionálneho porovnania sa v roku 2012 narodilo najviac detí v Prešovskom kraji, a to 9 501. Najmenej ich bolo v Trenčianskom kraji, 5 145. Najviac ľudí sa zosobášilo takisto v Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom kraji. V Prešovskom kraji to bolo 4 556 sobášov, v Trnavskom 2 485.

Najviac rozvodov, 1 594, bolo v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej, 1 171, v Trenčianskom kraji. Ženy podstúpili najviac potratov v Košickom kraji, 2 578. Najmenej ich bolo vlani v Trenčianskom kraji. V Nitrianskom kraji zomrelo v roku 2012 najviac ľudí, bolo ich 7 687. Najmenej zomretých zaznamenal Trnavský kraj.

Hlavných demografických trendov v rámci celej Európskej únie je podľa generálnej riaditeľky sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmily Ivančíkovej viac. Patrí medzi ne pokles detskej úmrtnosti, prehlbovanie sa rozdielu v strednej dĺžke života medzi mužmi a ženami, takisto klesajúca miera plodnosti, demografické starnutie, pokračujúci rast počtu obyvateľov, znižujúca sa sobášnosť, naopak, zvyšujúca sa rozvodovosť, ale aj rast priemerného veku žien pri pôrode a počet pôrodov mimo manželstva. Najľudnatejšími štátmi v únii sú Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Taliansko. Najväčšia migrácia bola zaznamenaná na Cyprus a do Luxemburska. Najviac cudzincov žije v Nemecku, Taliansku, Veľkej Británii a Belgicku, naopak, najmenej ich žije na Malte, v Bulharsku, Rumunsku a Litve.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.