• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Najlepší vek pre tehotenstvo: Aké sú zdravotné výhody tehotenstva

  • 19:59 11.11.2016
  • Bratislava
Najlepší vek pre tehotenstvo: Aké sú zdravotné výhody tehotenstva

Prezradíme vám, aké výhody prináša tehotenstvo v rôznych etapách života.

Mať dieťa po veku 35 rokov môže v skutočnosti priniesť zaujímavé zdravotné výhody. Podľa najnovšej štúdie vedcov z University of Southern California a uverejnenej v časopise Journal of the American Geriatrics Society môže takéto tehotenstvo zvýšiť kognitívne schopnosti žien v strednom veku.

Predchádzajúce štúdie zistili, že dospievajúce a mladé matky majú horšie výsledky v oblasti zdravia ako ženy, ktoré počkali o niečo dlhšie. Celkovo štúdie preukázali, že ženy, ktoré rodia svoje prvé dieťa vo veku medzi 15 a 24 rokov sú menej zdravé v strednom veku ako ženy, ktoré začínajú mať deti od veku 25 rokov. Nie je jasné, či je to spôsobené fyziologickými faktormi alebo sociálno-ekonomickými faktormi.

Aktuálne štúdie sa však špecificky zamerali na kognitívne schopnosti. Výskumníci zistili, že ženy, ktoré mali ich posledné dieťa po veku 35 rokov mali vyššie skóre v kognitívnych testoch a verbálnej pamäti.

Vedci tiež zistili, že ženy, ktoré mali viac ako jedno dieťa mali vyššie skóre v kognitívnych testoch než matky s jedným dieťaťom. Ženy, ktorí mali svoje prvé dieťa po veku 24 rokov, mali vyššie skóre v testoch uvažovania a riešenia problémov v strednom veku, než tie, ktorí porodili v mladšom veku.

Sila hormónov

Vedci zistili, že hormonálne zmeny v tehotenstve spôsobujú výrazné zmeny funkcie mozgu.

"Funkčné zmeny v mozgu vyvolané reprodukčnými skúsenosťami majú celoživotné následky, najmä pokiaľ ide o zlepšenie pamäti a učenia," píšu vedci. "Preto je biologicky možné, že neskoré tehotenstvo by mohlo ponúknuť ochranu proti úbytku kognitívnych funkcií v neskoršom živote."

Táto hypotéza je podporená ďalším výskumom vplyvu ženských pohlavných hormónov na kognitívne schopnosti. Napríklad bolo zistené, že ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu dlhšie ako desať rokov, sú lepšie v riešení problémov a majú lepšiu pamäť. Iné štúdie ukázali, že ženy, ktoré sa dostali do puberty neskôr, mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby.

Rakovina prsníka

Na druhej strane je zaujímavé, že čím skôr žena porodí svoje prvé dieťa, tým nižšie je riziko vzniku rakoviny prsníka v neskoršom živote. Toto riziko sa zníži ešte viac, čím dlhšie žena dojčí.

Ženské prsníky sa vyvíjajú veľmi pomaly a udržiavajú si veľký podiel nediferencovaných buniek aj v dospelosti. Tieto bunky sú považované za náchylnejšie ku karcinogénom a ďalším toxínov. Ale akonáhle žena otehotnie, prsia úplne dozrú, aby sa pripravili na dojčenie.

Zdroj: Info.sk, TM, dailymail.co.uk, medicaldaily.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.