• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Británia chce pomôcť riešiť dôsledky útoku na horolezcov

  • 15:44 01.07.2013
  • BRATISLAVA
Británia chce pomôcť riešiť dôsledky útoku na horolezcov

Tragický teroristický útok údajných moslimských fundamentalistov na skupinu zahraničných turistov, ktorého obeťami sa 22. júna v Pakistane stali aj dvaja Slováci, bol jednou z tém pondelkového stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a splnomocnenej veľvyslankyne Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Susannah Montgomery.

Veľvyslankyňa vyjadrila úprimnú sústrasť v súvislosti s tragédiou a zároveň tlmočila pripravenosť britskej strany pomôcť pri riešení dôsledkov tohto nešťastia.

Slovenská strana podľa ministra Lajčáka ocení "akékoľvek informácie, ktoré by mohli viesť predovšetkým k spravodlivému potrestaniu páchateľov tohto zbabelého zločinu", informoval ďalej agentúru SITA tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí s britskou veľvyslankyňou počas stretnutia zhodnotili aktuálny stav vzájomných vzťahov, ktoré sú podľa nich veľmi intenzívne na všetkých úrovniach. Minister Miroslav Lajčák v tejto súvislosti potvrdil platnosť pozvania pre ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Williama Haguea na návštevu Slovenska.

S veľvyslankyňou diskutovali aj o európskej agende, vrátane návrhu Európskej komisie na predĺženie obdobia čerpania prostriedkov štrukturálnych fondov. Zhodnotili taktiež situáciu na západnom Balkáne, pričom Susannah Montgomery ocenila výnimočnú a veľmi užitočnú úlohu, ktorú v tomto regióne hrá Slovensko, dodal tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Pakistanskí ozbrojenci počas predposledného júnového víkendu zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov - Petra Šperku a Antona Dobeša, ako aj jeden pakistanský vodca. Páchatelia prezlečení za policajtov ich zastrelili zblízka v základnom tábore.

Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu 22. júna večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.

Vláda zorganizuje pre slovenské obete teroristického útoku v Pakistane štátne pohreby. Posledná rozlúčka so zosnulým záchranárom Petrom Šperkom bude v utorok 2. júla o 13:00 v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a s Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15:00 na miestnom cintoríne v Uhrovci.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

DNES - 8:36Domáce

Obdobie, keď Slovensko prijímalo množstvo reforiem potrebných pre vstup do EÚ, bolo podľa niekdajšieho podpredsedu vlády Ivana Mikloša ťažké, ale nesmierne dôležité.

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

DNES - 7:20Domáce

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci na utorok horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil.

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

VČERA - 20:15Domáce

Snežiť môže i v nižších polohách.

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

VČERA - 19:10Domáce

Meteorológovia vydali výstrahy.

Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

VČERA - 18:18Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od utorka do piatka úradovať z Košíc.