• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Rada Európy odmietla náhradné materstvo

  • 12:50 12.10.2016
  • Brusel
Rada Európy odmietla náhradné materstvo

Náhradné materstvo dostalo opakovanú stopku v Európe.

Po jeho minuloročnom odsúdení na pôde Európskeho parlamentu (EP) takzvané prenajímanie materníc za akýchkoľvek okolností odmietla aj Rada Európy, ktorá neprijala správu spravodajkyne Petry De Sutter.

Toto je ďalšie veľké víťazstvo za život a ľudskú dôstojnosť,“ uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH), na podnet ktorého náhradné materstvo odmietol EP vlani pri schvaľovaní iniciatívnej Výročnej správy o ľudských právach a demokracii vo svete a o politike EÚ v tejto oblasti. Europoslanci sa vtedy schválením Mikolášikovho návrhu zaviazali zasadzovať za zákaz tejto praktiky vo svete. O tento moment sa opakovane opierala diskusia aj pred hlasovaním v Rade Európy.

Prax náhradného materstva zahŕňa reprodukčné vykorisťovanie a využívanie ľudského tela na finančné účely alebo iný zisk, predovšetkým v prípade zraniteľných žien v rozvojových krajinách. „Fakt, že po EP náhradné materstvo odsúdila aj Rada Európy, potvrdzuje, že v Európe si ctíme ľudské práva a nebudeme akceptovať priemysel s materstvom, ktorý vznikol degradáciou žien a detí na predmet obchodu,“ povedal Mikolášik.

Europoslanec zároveň vyjadril rozhorčenie, že na hlasovaní nebol prítomný ani jeden poslanec Národnej rady SR, ktorými sú členovia či náhradníci slovenskej delegácie do Rady Európy. „Je nanajvýš smutné, že o takejto závažej téme nebol schopný hlasovať ani jeden člen nášho národného parlamentu, pretože jednoducho ani neprišiel.“ Mikolášik na druhej strane vyzdvihol, že vďaka nadnárodnej spolupráci zainteresovaných v legislatíve civilizovanej spoločnosti konečne odmietame zákon, ktorý namiesto obrany najzákladnejších ľudských práv pozerá na peniaze. „Obeťami nedôstojného celosvetového trhu so ženským telom a materstvom sú nielen ženy v ťažkej životnej a finančnej situácii, ale aj deti, ktoré sa zmenili doslova na tovar. Opakovane tvrdím, že toto sa musí skončiť. Verím, že sme denifitívne spustili nový proces a pohľad na náhradné materstvo ako na právo na dieťa bude postupne minulosťou,“ doplnil europoslanec a lekár Mikolášik.

Rada Európy odmietla „Odporúčanie k detským právam súvisiacim s náhradným materstvom“ vo včerajšom večernom hlasovaní. Autorkou odporúčania bola belgická spravodajkyňa z frakcie socialistov Petra De Sutter.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.