• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Svetoznámy fotograf Robert Vano predstavil monografiu Memories

  • 8:54 11.10.2016
  • Bratislava
Svetoznámy fotograf Robert Vano predstavil monografiu Memories

V súčasnosti pôsobí ako umelecký fotograf v Prahe. V roku 2010 získal Európsku cenu Trebbia za tvorivú činnosť.

Vo svete uznávaný fotograf slovenského pôvodu Robert Vano predstavil v pondelok (10. 10.) v Bratislave svoju novú knihu. Spomienkovú fotografickú monografiu nazval Memories. "Nikdy som nepremýšľal o tom, že i ja budem niekedy spomínať. A je to tu! Aj keby som sa rozkrájal na malé kúsočky, je nemožné, aby som si nespomenul," píše v úvode "Spomienok" fotograf, ktorý spolupracoval s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Adrianou Sklenaříkovou, Lizou Minelli a ďalšími osobnosťami módneho a zábavného priemyslu.

Monografia prináša prierez tvorbou Vana od roku 1968 až po súčasnosť, nie však v chronologickom poradí, ale na základe asociácií samotného autora. "Musel som sa vrátiť k obrovskej kope starých negatívov. Každý z nich som najprv naskenoval, potom vyčistil a nakoniec upravil vo photoshope tak, ako mi zostali v pamäti z doby pred 50 rokmi," uviedol k príprave knihy. Tvorí ju takmer 200 snímok pochádzajúcich z archívov fotografa. Okrem čiernobielych fotografií v nej Vano po prvý raz zverejňuje aj svoje farebné zábery. Významná časť veľkolepej kolekcie aktov, portrétov a zátiší vznikla v New Yorku, Paríži či Miláne.

Svetovo uznávaný fotograf Robert Vano učil mladých fotografov ako sa fotí akt a portrét. Foto: Martina Hýllova, Darian

"Nikdy som nepatril k priaznivcom realistických farieb. Farby vždy prispôsobujem tomu, ako vnímam svet okolo seba," vyhlásil Vano, ktorý nedávno fotil českých olympionikov a charitatívny kalendár pre Slané ženy, projekt Klubu nemocných cystickou fibrózou. Do svojej novej publikácie zakomponoval aj fotografie, na ktorých v roku 1998 zachytil svetlo a atmosféru Islandu. Na prezentácii rozprával tiež o fotení s polaroidom, fascinácii kabaretom či sérii fotografií inšpirovanej tvorbou obľúbeného maliara Modiglianiho.

Kolekcia dokazuje i to, že Vano s obľubou používa techniku cross processing. "Vďaka nej farby na fotografiách vyzerajú presne podľa mojich predstáv," prízvukuje fotograf, ktorý začínal u nemecko-amerického fotografa Horsta P. Horsta (dvorný fotograf Coco Chanel). Vlani mu vyšla úspešná autobiografická kniha Fotka nemusí být ostrá. Novinka Memories je určená fanúšikom diela Vana a tiež milovníkom klasickej a módnej fotografie. Zážitok z fotografií umocňuje grafické spracovanie, rozmer knihy (29,5 x 30 cm) aj použitý kvalitný papier.

Svetovo uznávaný fotograf Robert Vano učil mladých fotografov ako sa fotí akt a portrét. Foto: TERAZ.sk/Tomáš Halász

"Som absolútne najšťastnejší z tejto knižky. Mal som ju pripravenú tri roky a hľadal som vydavateľstvo, brzdili ma odklady. V každom povedali áno, áno, potom volali, že budú vydávať olympiádu a druhý zasa, že vydávajú Tatry," priblížil s úsmevom genézu knihy, ktorá napokon vyšla vo vydavateľstve Slovart. "Pán Heger mi nechal tú voľnosť, že som knihu mohol mať tak, ako som ja chcel, aj veľkosť, farbu, papier i grafiku. Milujem túto knihu, už to vyzerá svetovo," povedal pre TASR Vano.

Robert Vano (1948) sa narodil v Nových Zámkoch. Krátko po maturite v roku 1967 emigroval do USA, kde pracoval ako kaderník, vizážista a asistent pre módnych fotografov (Horst, Glaviano, Catel, Fallai) a časopisy Vogue, Bazaar, Donna, Mademoiselle a ďalšie. Od roku 1984 pôsobil ako samostatný fotograf v New Yorku, Miláne a Paríži. V roku 1990 sa vrátil do Československa. Od polovice 90. rokov bol kreatívnym riaditeľom českej edície časopisu ELLE. V rokoch 2004 až 2009 pracoval ako umelecký riaditeľ agentúry Czechoslovak Models. V súčasnosti pôsobí ako umelecký fotograf v Prahe. V roku 2010 získal Európsku cenu Trebbia za tvorivú činnosť.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.