• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Digitálny trh zmení pravidlá a preverí firmy

  • 14:41 10.10.2016
  • Bratislava
Digitálny trh zmení pravidlá a preverí firmy

Programovateľná ekonomika, algoritmický biznis, DX ekonomika; najznámejšie analytické spoločnosti sveta hovoria o prudkých zmenách, ktoré čakajú nielen svet podnikov.

Bez ohľadu na rozdielne názvy nový trend spája rovnaký princíp – digitálna transformácia.

V podstate ide o prehodnotenie celého modelu podnikania. Každý biznis, ktorý chce uspieť, bude musieť byť digitálnym biznisom,“ vysvetľuje Sylvia Žažová, marketingová riaditeľka spoločnosti Atos IT Solutions and Services. „Digitálna transformácia so sebou prináša možnosti, ako rozvíjať nové obchodné príležitosti, získať prístup na zahraničný trh a zmodernizovať váš podnik,“ dodáva.

Veľká šanca
Stále sme však len na začiatku. Analytici z Forresteru odhadujú, že digitálnu stratégiu má necelá tretina firiem vo svete; podľa IDC vyvíja iniciatívu v súvislosti s digitálnou transformáciou dokonca len pätina spoločností. Objavujú sa dokonca štatistiky, podľa ktorých tretina firiem z dnešnej svetovej špičky zaspí dobu a do piatich rokov buď zanikne alebo stratí vplyv.

Moderné technológie však so sebou prinášajú v prvom rade obrovské príležitosti. Obchodná hodnota, získaná zmenou prístupu, sa udáva v stovkách miliárd eur.

Šanca, ale i hrozba čaká aj na slovenské firmy. Iniciatíva Európskej únie so zavedením jednotného digitálneho trhu im môže umožniť obrovský rozmach. Podľa portálu digitalnatransformacia.sk len 7 % malých a stredných firiem v regióne predáva svoje produkty a služby cezhranične. Viac ako polovica z nich by to s radosťou robila, ak by vo všetkých krajinách EÚ platili rovnaké pravidlá. Očakáva sa, že odstránenie obchodných prekážok medzi členskými štátmi by mohlo priniesť dodatočných 415 miliárd eur. Prinesie však aj obrovskú konkurenciu.

Firmy, ktoré chcú túto šancu využiť, by s inováciami a zmenami nemali otáľať. Portál digitalnatransformacia.sk prináša návod, ako sa pripraviť na nárast konkurencie, rýchle zmeny na trhu pri poskytovaní online služieb i konkrétne rady so zapojením do systému cezhraničnej registrácie DPH.

Zmena myslenia
Oblastí na zlepšovanie je skutočne mnoho a samozrejme závisia od zamerania podniku. Pre výrobné firmy je jednoznačne aktuálny princíp štvrtej priemyselnej revolúcie. Nejde len o jednoduché preklopenie existujúcich procesov do digitálnej podoby, ale o úplnú zmenu myslenia, ktorá umožní využiť možnosti moderných technológií naplno.

Vďačným smerom transformácie je energetická efektivita. Vedeli ste, že už jednoduchý administratívny úkon môže priniesť obrovské úspory? Nové metódy a prakticky permanentný audit zase umožnia okamžitý prehľad energetických výdavkov a veľké možnosti optimalizácie.

Riešenia existujú aj pre menšie a stredné podniky v sektoroch služieb. Digitálne vzdelávanie, bezpapierová kancelária či mobilné riešenia môžu stáť málo, no zároveň byť rozdielovým kritériom, ktoré stojí medzi úspechom a neúspechom.

Obrovské možnosti so sebou prináša aj trend inteligentných miest. Rozšírenie senzorov, internet vecí, Big Data, to všetko sú veci, ktoré sú tu čo nevidieť a ktoré majú potenciál úplne zmeniť život, ako ho poznáme.
S digitálnou transformáciou úzko súvisí aj bezpečnosť. V digitálnom svete bude ochrana pred kybernetickým zločinom jednou z najdôležitejších otázok, ktorou sa firmy budú zaoberať na CxO úrovni.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.