• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Vo voľbách starostov bodovali nezávislí a kandidáti Smeru

  • 8:49 30.06.2013
  • BRATISLAVA
Vo voľbách starostov bodovali nezávislí a kandidáti Smeru

V sobotňajších voľbách starostov v 11 obciach a primátora Žiaru nad Hronom boli najúspešnejší nezávislí kandidáti a nominanti vládneho Smeru-SD.

V desiatich obciach si mali voliči doplniť svoj poslanecký zbor. Nové voľby do orgánov samosprávy obcí vyhlásil na sobotu 29. júna predseda parlamentu Pavol Paška.

Novým primátorom Žiaru nad Hronom sa stal 40-ročný zastupujúci primátor Peter Antal, ktorý kandidoval ako nezávislý a vyhral so ziskom 76,14 percenta hlasov.

V Banskobystrickom kraji okrem toho ľudia volili starostov v troch obciach. V Ratkovej vyhral nezávislý kandidát Ján Bobrovský, obec Dubno povedie taktiež nezávislá kandidátka Erika Katiová a novým starostom v Príbelciach sa stal kandidát Smeru-SD Tibor Čierny.
Jediný kandidát

V Trnavskom kraji má nového starostu obec Naháč, kde zvolili jediného kandidáta Vladimíra Kašša. Novým starostom Lehoty v okrese Nitra sa v sobotňajších doplňujúcich voľbách stal kandidát Smeru-SD Milan Chmelár. V Žilinskom kraji volili starostov v dvoch obciach. Čremošné v okrese Turčianske Teplice povedie nominantka Smeru-SD Zuzana Chorváthová a Galovany v okrese Liptovský Mikuláš zase nezávislý Miroslav Kubáň.

Starostov volili aj v dvoch obciach Prešovského kraja, kde vyhrali kandidáti Smeru-SD. Novou starostkou v Geraltove bude Danka Dobranská a obec Žehňa povedie Slavomír Lipták. V Košickom kraji zvoli taktiež dvoch starostov. Obec Kunova Teplica povedie kandidátka Mostu-Híd Eva Gynesová a v obci Ruská vyhral doterajší zastupujúci starosta Imrich Lakatoš.
Voľby sa nekonali

Nového starostu mali voliť aj v malých obciach Harakovce v okrese Levoča a obci Lackov v Krupinskom okrese. Voľby sa však v týchto obciach nekonali, keďže sa o post starostu nikto neuchádzal. Okrem starostov v sobotu volili v doplňujúcich voľbách aj poslancov v desiatich obciach – Pastuchove, Dubovanoch, Ponikoch, Bzovskej Lehôtke, Lukavici, Janove, Ondavke, Pavľanoch, Opátke a Kobeliarove.

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, alebo ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné, alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú aj vtedy, keď vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov.

Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora. Funkciu starostu v obciach, kde nezvolili starostu alebo kde Ústavný súd SR vyhlásil komunálne voľby starostu za neplatné či starostovi zanikol mandát, by mal zastávať zástupca starostu. Zástupca starostu plní úlohy starostu, až kým starosta zvolený v nových voľbách nezloží sľub.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.