• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Svet si pripomína medzinárodný deň Dunaja

  • 10:37 29.06.2013
  • BRATISLAVA
Svet si pripomína medzinárodný deň Dunaja

Celý svet si v sobotu pripomína Medzinárodný deň Dunaja. Ministerstvo životného prostredia ho spolu s jeho rezortnými organizáciami oslávilo v sobotu 22. júna podujatím pod názvom Deň Dunaja 2013.

Ako agentúru SITA ďalej informoval Tlačový odbor rezortu životného prostredia, miestom oslavy boli priestory envirorezortu aj samotný Dunaj v Bratislave.

Spoluorganizátormi boli Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik. Okrem nich však aj ďalšia rezortná organizácia rezortu, Slovenský hydrometeorologický ústav, zorganizovala vo štvrtok 27. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja vedecký seminár o rieke Dunaj a jej charakteristikách.

Išlo o Dunaj ako symbol integrácie a spolupráce, povodie Dunaja, hydrologické charakteristiky, kvalitu vôd v povodí Dunaja, hydrologické predpovede a výstrahy pre slovenskú časť Dunaja či monitorovanie klímy v oblasti slovenskej časti toku.

Oslava Dňa Dunaja počas uplynulého víkendu priniesla informácie o našom veľtoku, poznávanie živých dunajských rýb, interaktívnu výstavu o Dunajských luhoch alebo hru na kajakára. Návštevníci podujatia mohli bezplatne získať lístky na vyhliadkovú plavbu po Dunaji aj s odborným výkladom a pozreli si vypúšťanie malých jeseterov do dunajských vôd. Na deti čakali rôzne súťaže a atrakcie.

Ceny získali aj najúspešnejší mladí umelci, ktorí sa zapojili do Slovenského kola medzinárodnej súťaže Dunajský majster umenia. Nechýbala príležitosť vyskúšať si netradične na suchu pretekárske kajaky a pre tých, ktorí majú radi modernú hudbu a tanec, bol pripravený hudobný program v podaní mladých umelcov. Na podujatie prišiel aj skutočný Dunajský vodník. Na podujatí premietali taktiež nový film o Dunaji, ktorý získal cenu na Medzinárodnom festivale filmov o životnom prostredí Envirofilm 2013.

Deň Dunaja (Danube Day) je sviatok, ktorý spája národy žijúce v povodí druhej najväčšej rieky v Európskej únii. Deň Dunaja prispel k vytvoreniu spoločnej tzv. “Dunajskej identity” pre ľudí žijúcich v jeho povodí tak, aby si uvedomovali, že aj napriek odlišnej kultúre a histórii sú spoluzodpovední za jeho ochranu. Tradícii osláv predchádzal „Dohovor o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja“, ktorý uzavreli zástupcovia podunajských krajín EÚ v Sofii v júni 1994. Desať rokov od podpisu dohovoru vyhlásila Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) deň podpisu za „Danube Day - Deň Dunaja“. Všetky krajiny zúčastnené na tomto dohovore sa zaviazali každoročne usporiadať oslavu sviatku symbiózy rieky a človeka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.