• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Hudba Európy na Devíne už dnes večer na Dvojke

  • 9:18 30.09.2016
  • Bratislava
Hudba Európy na Devíne už dnes večer na Dvojke

Druhú časť famózneho projektu Hudba Európy na Devíne si môžete pozrieť už dnes večer na Dvojke!

Už dnes večer si môžete pozrieť jeden z najlepších open air koncertov posledných desaťročí! Ak ste nepatrili medzi viac ako 2500 šťastlivcov a výnimočný koncert Hudba Európy na Devíne ste nezažili „naživo“, máte ideálnu príležitosť uvidieť ho zo záznamu. Prvú časť tohto unikátneho projektu s názvom „Koncert rockových a popových hviezd so symfonickým orchestrom“ odvysiela RTVS na Dvojke o 22:25 hod. Nenechajte si ujsť Collegium Musicum, Pavla HammeIa, Ivana Táslera a IMT Smile, Davida Kollera, Máriu Čírovú, Korben Dallas, Katarziu, Longital, Janka Lehotského, Tublatanku so Slovenským symfonickým orchestrom v neopakovateľnej open air atmosfére!

Foto: Imrich Popluhár
A je to tu! Ak ste nemali možnosť zažiť unikátny otvárací koncert 7. európskeho samitu regiónov a miest, môžete sa jeho fascinujúcej atmosféry dotknúť prostredníctvom záznamu. Otvárací koncert bol pre vyše 2500 návštevníkov nezabudnuteľným zážitkom a skladal sa z troch častí. Už dnes večer odvysiela RTVS na Dvojke záznam prvej časti projektu Hudba Európy na Devíne s názvom „Rockové a popové hviezdy so symfonickým orchestrom“. Dramaturgia v nej spojila vystúpenia populárnych spevákov a skupín so Slovenským symfonickým orchestrom pod dirigentskou taktovkou Tona Popoviča. Na koncerte vystúpila aj skvelá Mária Čírová s hitmi „Búrka“ a „Unikát“. Zazneli i skladby hudobného skladateľa a slávneho frontmena skupiny MODUS Janka Lehotského „Veľký sen mora“ a „S tou nádejou choď spať“ v duete s Máriou Čírovou.

Hralo a spievalo sa mi výborne, so symfonickým orchestrom som vystupovala po prvý raz. Užila som si to na maximum. Prosila som za pekné počasie, to vyšlo, prišli aj ľudia, verím, že si to užili s nami a mne sa splnil detský sen. Dúfam, že si to ešte niekedy zopakujem,“ vyjadrila sa Mária Čírová.

Som rád, že som sa ocitol na koncerte vo výšinách hradu Devín a že som si mohol zaspievať s orchestrom, ktorý je naozaj výborný,“ dodal Janko Lehotský.

Už úvodné vystúpenie legendárnej skupiny Collegium Musicum so známym inštrumentálnym hitom „Hommage á J.S.Bach“ bolo veľkým prekvapením. Sólový part na organe po prvýkrát v histórii tejto formácie nezahral Marián Varga, ale Vladislav Šarišský zo skupiny Talent transport, ktorý kvôli nečakanej hospitalizácii Mariána Vargu zastúpil tohto hudobného génia. Diváci ma Devíne si vychutnali tiež skladby „Pred výkladom s hračkami“ a „Smutná ranná električka“ v podaní ďalšej legendy slovenskej populárnej hudby – Pavla Hammela. Populárna skupina Korben Dallas so svojim spevákom Jurajom Benetinom zahrala piesne „Otec“ a „Spovede“, Longital zaujal divákov originálnou kompozíciou „Divoko“, Katarzia prekvapila novým znením skladieb „Paranoje“ a „Milovať s hudbou“, Ivan Tásler a IMT Smile rozpálili publikum a ohromili novým zvukom piesní „Opri sa o mňa“ a „Ľudia nie sú zlí“ a David Koller zaspieval legendárny hit Lucie „Chci zas v tobě spát“ aj svoju novinku „Gypsy Love“.

Bolo pre mňa úžasné, byť tu na jednom pódiu s takým pánmi muzikantmi. Veľmi si to užívam,“ povedal Ivan Tásler.

Slovenský symfonický orchester bol skvelo pripravený, vybraní boli naozaj vynikajúci muzikanti, Tono Popovič napísal pekné aranžmán. Väčšinou hrávam so svojou kapelou, toto bolo niečo neobvyklé. Devín je nádherný, ľudia sa bavia, je to pre mňa taká čerešnička na veľkej torte,“ vyznal sa s úsmevom David Koller.

Koncert vyvrcholil spektakulárnym spojením skupiny Tublatanka so symfonickým orchestrom v skladbe „Pravda víťazí. Záznam náročného open air podujatia režíroval a strihal Matej Beneš, o mixáž zvuku sa postaral zvukový majster Igor Baar.

Sme radi, že ľudia zažili koncert na Devíne v povznesenej nálade a verím, že sa atmosféru koncertu podarilo zachytiť aj kamerám,“ vraví dramaturg projektu Adrian Rajter.

Matej Beneš a Igor Baar odviedli vynikajúcu prácu, dotiahli podobu záznamu koncertu do posledného detailu. Musím oceniť výbornú spoluprácu s RTVS a všetkých tých, ktorí projekt s nadštandardným nasadením realizovali. Verím, že si aj televízni diváci vďaka precíznemu spracovaniu užijú koncert v takej silnej atmosfére, v akej zaznel naživo,“ ocenil dirigent a producent projektu Tono Popovič prácu kolegov.

Podujatie Hudba Európy na Devíne priniesol verejnosti Bratislavský samosprávny kraj. „Našim cieľom bolo, a to sa nám aj podarilo, aby bol tento veľkolepý koncert prístupný pre všetkých ľudí, ktorých domovom je Európa. Práve na nich stojí Európska únia a ich záujmy musia jej predstavitelia pri rozhodovaní sledovať,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ktorý projekt Hudba Európy na Devíne inicioval.

„Všetko bolo nádherné, tak ako sme si to predstavovali. Každý kto prišiel pochopil, o čo nám išlo. Teda o spojene dobrej hudby, ktorá aj obsahovo niečo znamená, s nádherným prostredím, kde je kus našej histórie,“ uzavrel jeden z autorov projektu Ladislav Snopko.

Projekt „Hudba Európy na Devíne“ sa uskutočnil pod záštitou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Záznam viac ako 80-minútového koncertu rockových a popových hviezd v so symfonickým orchestrom odvysiela Dvojka RTVS dnes, v piatok 30.9. o 22.25 hod. Partnermi koncertu boli zoznam.sk, hudba.sk, SOZA, TASR.

Upútavku na dnešný koncert si môžete pozriť tu:

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.