• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Únos Češiek majú údajne na svedomí extrémisti z Talibanu

  • 15:22 28.06.2013
  • PRAHA
Únos Češiek majú údajne na svedomí extrémisti z Talibanu

Extrémisti z hnutia Taliban zrejme stoja za únosom dvoch Češiek, ktoré pred viac ako 100 dňami zmizli v Pakistane. Myslí si to odborník na terorizmus Brit George Firth.

Jeho domnienku zdieľa aj člen britskej snemovne lordov Nazir Ahmed bojujúci proti väzneniu pakistanskej lekárky Áfie Sidíkíovej v USA, ktorej výmenu za prepustenie dvoch Češiek žiadajú ich únoscovia. "Situácia je horšia, ako keby chceli výkupné," povedal Firth pre server Lidovky.cz.

Sidíkíová vyštudovala v USA neurológiu a otvorene sympatizovala s Talibanom, neskôr bola obvinená z pokusu o zabitie amerických agentov a vojakov v Afganistane.

O podozrení, že Taliban Češky odvliekol do susedného Afganistanu informovali pakistanské média už v marci. Odvolávali sa na nemenovaný zdroj z pakistanského ministerstva vnútra a českú diplomaciu.

Hovorkyňa ministerstva zahraničia však informáciu opakovane dementovala. "Nikdy sme nič také nepotvrdili. Nemali sme, a ani nemáme, jedinú indíciu, ktorá by nás viedla k domnienke, že sú dievčatá v Afganistane v rukách Talibanu," uviedla Johana Grohová. Podľa Firtha jednou z možností českej strany je priame vyjednávanie s Talibanom. Situácia je však zložitá, pretože všetky tromfy držia v rukách únoscovia, zdôrazňuje Firth.

Video: Unesené Češky prehovorili na videu, ich životy sú v ohrození
Na internete sa objavilo video s dvoma mladými Češkami, ktorých pred tromi mesiacmi uniesli v Pakistane. Hana Humpálová a Antonie Chrástecká sú na ňom zahalené v islamských šatkách a vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby rešpektovalo práva moslimských žien. "Sme v dobrom stave, ale náš život je v ohrození," hovoria ženy na videozázname, ktorý podľa ich vlastných slov pochádza zo 16. apríla.

Na videu hovoria o Áfiji Siddíkíovej, odsúdenej v roku 2010 na 86 rokov väzenia, a vyzývajú na jej prepustenie. Video sa objavilo podľa Firtha možno práve teraz, pretože únoscovia doteraz cestovali, aby zahladili stopy a už sú na mieste, kde sa cítia bezpečne a prišiel čas na vznesenie požiadaviek.

Chrásteckú a Humpálovú uniesli v marci v pakistanskej provincii Balúčistan. Asi 120 kilometrov za hranicami s Iránom zastavila skupina ozbrojencov mikrobus a donútila Češky a vodiča, ktorého neskôr prepustili, prestúpiť do terénneho vozidla. Češky sú študentkami psychológie a cez Pakistan plánovali vycestovať až do susednej Indie. Svoju dobrodružnú cestu začali v Iráne, ktorý už predtým niekoľkokrát navštívili. Priatelia na ich podporu založili na Facebooku stránku s názvom Hanka a Tonča domov. Ľudia im tam vyjadrujú podporu a dúfajú v skoré vyriešenie prípadu a ponúkajú pomoc.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

VČERA - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.