• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Chorvátsko vstúpi do EÚ, oslavovať bude aj Robert Fico

  • 15:59 28.06.2013
  • ZÁHREB
Chorvátsko vstúpi do EÚ, oslavovať bude aj Robert Fico

Chorvátsko sa pripravuje na okázalé oslavy vstupu do Európskej únie 1. júla, ktoré budú korunováciou desaťročných snáh balkánskej krajiny o členstvo v európskom bloku.

Na ceremóniách sa očakáva účasť viac než 100 európskych zástupcov ako aj tisícov Chorvátov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová svoju účasť na poslednú chvíľu pre politické nezhody so Záhrebom odvolala.

S príhovormi na hlavnom námestí Záhrebu v nedeľu večer vystúpia predseda vlády Chorvátskej republiky Zoran Milanovič, prezident Ivo Josipovič, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. O polnoci sa symbolicky odstránia značky "colnica" na hraničnom prechode so Slovinskom, jedinej krajiny bývalej Juhoslávie, ktorá sa už k únii pripojila. Zároveň bude vztýčená značka EÚ na hraniciach so Srbskom, ďalším niekdajším štátom Juhoslávie, ktorý sa uchádza o začatie prístupových rokovaní s európskym blokom. Slávnostnú náladu však napriek tomu zatieňujú ekonomické obavy.

Nebo nad Záhrebom a ďalšími chorvátskymi mestami rozžiaria počas osláv ohňostroje, avšak pre mnohých zo 4,2 milióna obyvateľov členstvo v EÚ stratilo počiatočnú iskru. Chorvátsky prezident Ivo Josipovič, sám silný podporovateľ vstupu do EÚ, uznal, že kríza v bloku ovplyvnila náladu v krajine. "Spolu sme však silní a jediná cesta z krízy vedie cez viac Európy, nie cez menej Európy," povedal Josipovič.

Posledné prieskumy ukazujú, že vstup Chorvátska do EÚ v súčasnosti podporuje len niečo vyše 50 percent ľudí, zatiaľ čo iba jeden zo siedmich Chorvátov si praje ohňostroje a koncerty na oslavy členstva. Pred desiatimi rokmi ešte Chorváti vítali vyhliadky vstupu do EÚ ako spôsobu zanechať za sebou odkaz balkánskych vojen z 90. rokov. Tiahnuce sa prístupové rokovania a prísne požiadavky zo strany Bruselu však spravili z mnohých z nich euroskeptikov.

Rober Fico sa zúčastní na oslavách v Záhrebe

V nedeľu odcestuje predseda vlády SR Robert Fico do Záhrebu, kde sa zúčastní na večerných oficiálnych oslavách vstupu krajiny do Európskej únie.

Slovenská republika kontinuálne podporovala európske ašpirácie Chorvátska a poskytla krajine na rôznych úrovniach svoje skúsenosti z prístupového procesu. Členstvo Chorvátska v EÚ je potvrdením záujmu o myšlienky európskej integrácie a posilnenie zóny stability v regióne západného Balkánu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

DNES - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

DNES - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

DNES - 9:01Zahraničné

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia.