• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Výroky z 85. ročníka udeľovania Oscarov

  • 12:51 25.02.2013
  • BRATISLAVA
Výroky z 85. ročníka udeľovania Oscarov

Nedeľná noc patrila 85. ročníku udeľovania Oscarov. Najprestížnejšie filmové ceny na svete rozdávali v hollywoodskom Dolby Theatre a ceremoniál moderoval herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane. Prinášame vám výroky ocenených umelcov.

Obrazom: Červený koberec 85. ročníka udeľovania Oscarov


"Chcem vyjadriť uznanie Stevenovi Spielbergovi, ktorý je podľa mňa génius s talentom vysoko čnejúcim nad nami ostatnými. Chcem vyjadriť uznanie ostatným ôsmim nominovaným filmom, sú to úžasné filmy, ktorých tvorcovia majú rovnaké právo stáť teraz tu, ako ho máme aj my. Chcem im vyjadriť uznanie za to, čo dokázali, a tiež mnohým ďalším, ktorí neboli ani nominovaní." - Ben Affleck, producent a režisér snímky Argo, ktorá získala Oscara pre najlepší film.

Obrazom: To najlepšie z 85. ročníka udeľovania Oscarov


"Ďakujem ti, filmový bože. Musím sa o túto cenu podeliť so všetkými, ktorí so mnou pracovali na filme Pí a jeho život. Ďakujem vám, že ste verili tomuto príbehu a že ste so mnou absolvovali túto úžasnú cestu. Musím sa tiež poďakovať Yannovi Martelovi za to, že napísal túto neuveriteľnú, inšpiratívnu knihu." - režisér snímky Pí a jeho život Ang Lee pri preberaní ceny v kategórii Réžia.

"Je to zvláštne, pretože pred troma rokmi, pred tým, než sme sa rozhodli, že si to vymeníme, som mal hrať Margaret Thatcher. A Meryl Streep bola Stevenovou (Spielbergovou, pozn. SITA) voľbou číslo jedna na Lincolna. Veľmi rád by som si pozrel túto verziu. Steven ma nemusel presviedčať, aby som hral Lincolna, ale ja som musel presviedčať jeho, že ak ho teda budem hrať, tak by to možno nemal byť muzikál." - Daniel Day-Lewis, ktorého vyhlásili za najlepšieho herca v hlavnej úlohe za stvárnenie 16. amerického prezidenta vo filme Lincoln.

"Všetci teraz stojíte iba preto, že sa cítite zle, že som spadla a to je naozaj trápne, ale ďakujem vám. Je to šialené." - Jennifer Lawrence, ktorú ocenili za herecký výkon v hlavnej úlohe dramédie Terapia láskou, takto zareagovala na svoj pád, keď si šla po Oscara.


"Boli sme súčasťou cesty hrdinu. Tým hrdinom je Quentin (Tarantino, pozn. SITA). Vylezieš na kopec, pretože sa toho nebojíš. Zabiješ draka, pretože sa toho nebojíš a prejdeš ohňom, pretože to za to stojí. Prepáčte, požičal som si slová svojej postavy. Nemohol som odolať. Ďakujem." - Christoph Waltz, ktorý získal Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Divoký Django.

"Dúfam, že jedného dňa, ktorý snáď nie je tak ďaleko, bude nešťastie Fantine už iba v príbehoch a nie v skutočnom živote." - Anne Hathaway po zisku Oscara pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za výkon v muzikáli Bedári, v ktorom stvárnila práve Fantine.

"Ďakujem svojej manželke, ktorá bola súčasťou štábu. Podporuje ma už tridsať rokov. Si stredobodom môjho života. A predovšetkým ďakujem obom mojim hlavným hrdinom, Emmanuelle Rive a Jean-Louisovi Trintignantovi, pretože bez nich by som tu teraz nestál." - "Michael Haneke", ktorého snímka Láska získala Oscara pre najlepší cudzojazyčný film.

"Viete, že som hovoril, ako sa chcem poďakovať hercom za to, čo dokázali s mojím scenárom. Ale to nie je také ľahké povedať. Je to skutočný dôvod, prečo tu teraz stojím. Som presvedčený, že o 30 alebo 50 rokov budú ľudia poznať moje filmy práve vďaka postavám, ktoré som vytvoril. A mám iba jeden pokus, aby som to spravil správne. Musím obsadiť tých správnych ľudí, aby tie postavy ožili a žili dlho. A tentoraz sa mi to podarilo." - Quentin Tarantino, ktorého ocenili za najlepší pôvodný scenár filmu Divoký Django.


"Ben, pred 15 rokmi si tu stál s prvým scenárom, ktorý si napísal a teraz si nakrútil film, vďaka ktorému som tu ja. To je dar a ja ti to nikdy nebudem môcť oplatiť." - Chris Terrio, ktorý získal Oscara za adaptovaný scenár filmu, na adresu Bena Afflecka, ktorý túto snímku režíroval a produkoval.

"A predovšetkým sa chceme poďakovať tejto mladej dáme, ktorá bola ešte pred rokom bezdomovkyňou, a teraz tu stojí pred vami. Je to umelkyňa, vy všetci ste umelci a my máme pocit, že musíme podporovať umenie, pretože vymiera. A my všetci umelci sa musíme postaviť a pomôcť dievčatám ako je ona, aby ich bolo počuť a vidieť. Je to veľmi dôležité." - Sean Fine, ktorý spolu s Andreou Nix Fine získal Oscara v kategórii Najlepší krátky dokumentárny film za snímku Inocente.

Informácie zverejnila webstránka www.oscars.org.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.