• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Návrh bankovej novely nie je podľa NBS diskriminačný

  • 11:16 25.02.2013
  • BRATISLAVA
Návrh bankovej novely nie je podľa NBS diskriminačný

Návrh novely zákona o bankách, ktorý zakazuje pobočkám poskytovať osobitné hypotekárne úvery, nepovažuje Národná banka Slovenska za diskriminačný.

Reagovala tak na minulotýždňové vyjadrenia Slovenskej bankovej asociácie.

Osobitné hypotekárne úvery v súčasnosti na Slovensku neposkytuje podľa centrálnej banky žiadna pobočka zahraničnej banky.

Na trhu bývania môže podľa národnej banky konkurovať inými úvermi na bývanie, pričom osobitné hypotekárne úvery tvoria len 30 % úverov na bývanie.
Novela chráni spotrebiteľa

Poskytovanie osobitných hypotekárnych úverov pobočkami zahraničných bánk je aj v súčasnosti spojené s určitými obmedzeniami, čoho dôsledkom je, že ani jedna pobočka zahraničnej banky o takéto povolenie ani nepožiadala. Pobočky zahraničných bánk majú zvýhodnené postavenie vo viacerých iných oblastiach.

Na rozdiel od domácich bánk a dcérskych spoločností zahraničných bánk nemusia na Slovensku podľa centrálnej banky investovať žiadny vlastný kapitál. Takýto model, bez potreby investovania kapitálu na Slovensku a využívania možnosti získať pre klienta pobočky prostriedky zo štátneho rozpočtu SR, považuje NBS za nevyvážený a deformujúci konkurenčné prostredie.

Podľa centrálnej banky je navrhovaná novela zákona v záujme zabezpečenia a zachovania ochrany spotrebiteľa. Ak by sa takáto zmena neprijala, pre klienta by mohli nastať podľa NBS výrazné komplikácie, a to najmä pri uzatváraní zmlúv a vymáhaní nárokov zo zmlúv. "Upozorňujeme tiež na riziko, že zmluvy nemusia byť uzavreté podľa slovenského práva a vymáhateľné na Slovensku,“ uvádza sa v stanovisku NBS.

Zároveň vníma aj ďalšie významné riziká pre klienta, najmä pri transformácii dcérskych spoločností zahraničných bánk na pobočky zahraničných bánk. V prípade zlyhania banky, ktorá na Slovensku pôsobí formou pobočky, môže pre klientov nastať dodatočná komplikácia spojená s výplatou nedostupných vkladov.
Pobočky nemajú vlastný kapitál

Okrem uvedených rizík má transformácia dcérskych spoločností na pobočky negatívny dopad aj na finančnú stabilitu. Pobočky nemajú právnu subjektivitu a nedisponujú žiadnym vlastným kapitálom.

Dôsledkom je podľa národnej banky automatický a okamžitý prenos všetkých rizík bankovej skupiny na jej pobočku. Takéto riziko Národná banka Slovenska nemôže ani zmierniť, ani ovplyvniť.

Transformáciou dcérskych spoločností na pobočky sa vytvorí priestor na presun kapitálu a likvidných aktív do materských spoločností, čo môže narušiť súčasnú priaznivú finančnú situáciu slovenského bankového sektora.

Vláda v stredu schválila novelu zákona o bankách, ktorá okrem iného navrhuje vypustiť zo zákona vykonávanie osobitných hypotekárnych obchodov pobočkami zahraničných bánk, vzhľadom na špecifický charakter týchto obchodov.

V prípade, že banka, ktorá poskytuje osobitné hypotekárne obchody, ukončí svoju činnosť a pretransformuje sa na pobočku zahraničnej banky, čím jej pohľadávky a záväzky prevezme nástupnícka zahraničná banka, nároky klientov z hypotekárnych obchodov zostávajú až do vysporiadania týchto obchodov zachované.

No nové hypotekárne obchody by už pobočka nemala vykonávať. Transformáciu na pobočku zahraničnej banky plánuje napríklad UniCredit Bank Slovakia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

DNES - 15:15Ekonomické

Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik.