• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Komisia vyzvala Slovensko, aby zlepšilo postavenie Rómov

  • 16:13 26.06.2013
  • BRATISLAVA
Komisia vyzvala Slovensko, aby zlepšilo postavenie Rómov

Európska komisia dnes vyzvala päť štátov strednej Európy vrátane Slovenska, aby zlepšili postavenie Rómov a splnili tak národné ciele v boji proti chudobe, ku ktorým sa zaviazali.


Výzva sa okrem Slovenska týka aj Bulharska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska a jej autorom je eurokomisár pre sociálne záležitosti László Andor.

Celoeurópsku stratégiu zameranú na začlenenie marginalizovaných Rómov prijali pred dvoma rokmi, štáty mali dosť času na to, aby ju pretavili do konkrétnych opatrení, píše v tlačovej správe vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Vyčlenenie financií

Slovensku sa darí v integrovanom prístupe pri alokácii finančných zdrojov, v mapovaní situácie Rómov a v zapájaní lokálnych a regionálnych štruktúr. Naopak, polepšiť by sme sa mali v oblasti presvedčivého boja proti diskriminácii. Patríme medzi štáty, ktoré síce zaangažovali do procesu integrácie Rómov lokálne a regionálne orgány, avšak bez toho, aby sa im vyčlenili zodpovedajúce finančné zdroje. SR by mala zlepšiť výmenu osvedčených prístupov a projektov, ako aj spoluprácu so samosprávami.

Európska komisia (EK) sa domnieva, že finančné zdroje nie sú dostatočné ani riadne kvantifikované. "Bolo by vhodné, aby si SR vzala ponaučenie z implementácie štrukturálnych fondov EÚ v minulom období. Do plánovania a implementácie by sa mali zaangažovať tak neziskové organizácie ako aj samosprávy," píše v správe Králik. EK oceňuje, že Slovensko si za cieľ stanovilo zvýšiť účasť na predškolskej výchove už od troch rokov. Pozitívne vníma, že plánujeme zvýšiť počet učiteľov a odborných pracovníkov, ktorí ovládajú rómsky jazyk.

Hľadanie práce pre Rómov

V školstve segregujú najviac Slováci a Maďari. Podľa EK sa treba viac zamerať na opačný proces - desegregáciu.

Dobrý je aj zámer stimulovať zamestnávateľov, aby prijímali uchádzačov zo sociálne znevýhodnených skupín, píše sa v správe.

EK odporúča, aby sa aktívna politika trhu práce zamerala na prístupné a cielené hľadanie práce pre rómskych uchádzačov o prácu. Slovensko by sa malo zamerať na dlhodobú nezamestnanosť a nízku úroveň pracovných zručností.

Silnou stránkou národnej stratégie je podľa EK zámer zlepšiť u nás prístup k zdravotníckym službám, vrátane preventívnej starostlivosti, zlepšiť úroveň hygieny v osadách, zlepšenie komunikácie medzi členmi komunity a zdravotníckym personálom a zvýšenie informovanosti o otázkach zdravia, sexuálneho a reprodukčného správania, drogovej závislosti a domáceho násilia. EK odporúča Slovensku, aby kvantitatívne vyhodnotilo zdravotnú situáciu Rómov. EK sa domnieva, že národnej stratégii by prospelo, ak by obsahovala konkrétnejšie plány ako dosiahnuť vytýčené ciele.

Zlepšenie bývania

EK vyzdvihla dva konkrétne projekty. Jedným je projekt v Čičave v okrese Vranov nad Topľou, ktorý je zameraný na zlepšenie bývania marginalizovaných Rómov. V rámci projektu sa podarilo nahradiť chatrče 54 novými ubytovacími jednotkami, vrátane centra pre osobnú hygienu a pracovne. V Čičave sa tiež darí aktívne zapájať Rómov do rozhodovacieho procesu.

Druhým projektom je Nitra nad Ipľom. Podarilo sa tam zlegalizovať 24 pozemkov, ktoré využívajú Rómovia, renovovalo sa 20 rodinných domov, pričom pri rekonštrukčných prácach získalo dočasnú prácu 70 ľudí. Rómovia sa zúčastňujú aj na verejnom živote. Samospráva zamestnáva päť Rómov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.