• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Slováci pijú nadpriemerne, pomôcť chce Národný akčný plán

  • 14:04 26.06.2013
  • BRATISLAVA
Slováci pijú nadpriemerne, pomôcť chce Národný akčný plán

Užívanie alkoholu je na Slovensku bežný a tolerovaný jav, ktorý je nielen súčasťou rôznych osláv, ale pre mnohých je každodennou realitou.

Podľa odhadov World Health Organization (WHO) Slováci vlani vypili vyše 13 litrov čistého alkoholu na obyvateľa, čo v celosvetovom rebríčku predstavuje 19. miesto.

Problémom je tiež nárast užívania alkoholu u žien a vek a spôsob užívania alkoholu mladistvými. Nie vždy síce ide o prejav závislosti, ale pitie prináša rôzne riziká.

Ako na tlačovej konferencii poznamenal klinický psychológ Anton Heretik, zo zdravotného hľadiska sa nedá hovoriť o bezpečnej konzumácii alkoholu. Relatívne nízke riziko však predstavuje konzumácia do 20 gramov čistého alkoholu u žien a 40 gramov u mužov, čo je množstvo predstavujúce približne jedno až dve pivá denne. "Nevieme povedať, koľko by človek musel piť, aby sa stal alkoholikom. Väčšina ľudí sa však dostane do problémov normálnym pitím," vysvetlil.

Slováci alkohol bagatelizujú

Na Slovensku je pritom približne 11 percent dospelých závislých od alkoholu, pričom na základe mnohých výskumov je zrejmé, že skoršie užívanie alkoholu dospievajúcimi prináša vysoké riziko rýchleho rozvoja problémového užívania alkoholu či alkoholovej závislosti.

Heretik tiež pripomenul to, že Slováci majú vo zvyku bagatelizovať vypité množstvo a dokonca si často myslia, že niekoľko pohárikov denne je zdravých. Práve preto je podľa neho potrebné upozorňovať na možné riziká.

Keďže má užívanie alkoholu závažný vplyv na verejné zdravie, WHO venuje už viac než dvadsať rokov zvýšenú pozornosť znižovaniu škôd spôsobených alkoholom. Na základe jej odporúčaní vláda Slovenskej republiky prijala od roku 2002 už dva Národné akčné plány na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu a v súčasnosti je pripravený na predloženie do vlády ďalší - Národný akčný plán na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu na roky 2013 - 2016. Vychádza z Európskeho akčného plánu na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu 2012 - 2020. Cieľom je zníženie škodlivého užívania alkoholu do roku 2025 aspoň o 10 percent v rámci situácie v každej krajine.

Alkohol je príliš ľahko dostupný

Európsky akčný plán opätovne potvrdil, že ľahká dostupnosť alkoholu zvyšuje jeho konzumáciu a teda i zdravotné a sociálne následky súvisiace s jeho užívaním. Aj malé zníženie dostupnosti alkoholu môže priniesť zdravotné benefity, znížiť násilnosti, nehodovosť a poškodzovanie zdravia ľudí. Medzi osvedčené najlepšie postupy, okrem zvyšovania spotrebných daní, patria preventívne opatrenia týkajúce sa dostupnosti alkoholu, veku osôb nakupujúcich alkohol, obmedzenie času predaja a hustoty predajní. Správu o plnení Národného akčného plánu na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu na roky 2013 - 2016 vypracuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v prvej polovici roku 2017.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.