• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Japonský princ dostal medailu a navštívil aj ZOO

  • 13:19 26.06.2013
  • BRATISLAVA
Japonský princ dostal medailu a navštívil aj ZOO

Japonskí cisárski hostia - princ Fumihito Akišino a princezná Kiko Akišino sa dnes stretli so študentmi japonológie Univerzity Komenského v Bratislave.


Princezná následne zavítala do Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti v Bratislave.

Rektor Univerzity Komenského (UK) Karol Mičieta udelil japonskému princovi Veľkú zlatú medailu UK za upevňovanie priateľských vzťahov medzi Japonskom a Slovenskom, ako aj za rozvíjanie spolupráce v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania a podporu štúdia japonológie na UK.

Ako agentúru SITA informovala Andrea Földváryová z oddelenie vzťahov s verejnosťou UK, japonskí hostia sa na univerzite stretli aj so študentmi japonológie z Katedry východoázijských štúdií Filozofickej fakulty UK, ktorá poskytuje toto štúdium ako jediné akademické pracovisko na Slovensku. "Pre nás študentov japonológie bolo stretnutie životnou skúsenosťou, lebo princa a princeznú za celý svoj život nestretne ani väčšina Japoncov. Je to záležitosť, ktorú budem hovoriť asi aj svojim vnúčatám,“ podelil sa o svoj zážitok študent 4. ročníka Maroš Krajkovič.

Rektor UK podľa Földváryovej poukázal na spoločné črty oboch krajín. Naša úcta a obdiv podľa Mičietu patria spolupatričnosti, odhodlaniu a statočnosti japonského ľudu vysporiadať sa s katastrofálnymi následkami zemetrasenia a cunami pred dvoma rokmi. "Inšpirovať sa však môžeme aj zdravým spôsobom stravovania - sú to práve občania Japonska, ktorí patria k najdlhšie žijúcim obyvateľom našej planéty," cituje Mičietu tlačová správa z UK.

Výtvarné umenie venované deťom zaujalo dnešnú vzácnu návštevu Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti - japonskú princeznú Akishino so sprievodom. Princezná, ktorá je s japonským princom Fumihitom Akišinom od nedele na oficiálnej návšteve Slovenska, zaradila do svojho programu v Bratislave dnes dopoludnia návštevu Bibiany.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Dagmar Valčeková z Bibiany, prezrela si farebne pestrú, interaktívnu výstavu pre malých aj veľkých o jedle, jedení, histórii stolovania, ale aj o hlade nazvanú S jedlom sa (ne)hráme. Princezná Akishino sa stretla a porozprávala s deťmi na tvorivom workshope nazvanom Na obruse obraz, kde si samy vytvorili virtuálnu hostinu a jedno z dielok si princezná odniesla na pamiatku.

Zoznámila sa aj s reprezentatívnou expozíciou nositeľov prestížnej Grand Prix BIB z doterajších 23. ročníkov medzinárodnej súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava. Prezrela si tiež výstavu Oblečený čas o histórii obliekania od Staroveku po 19. storočie. "Na záver návštevy sa princezná podpísala do Pamätnej knihy a dôkazom toho, že ju návšteva v Bibiane mimoriadne zaujala, bol aj predĺžený program návštevy," dodala Valčeková.

Japonský princ Fumihito Akišino a princezná Kiko Akišino sú od nedele 23. júna na Slovensku a dnes svoju oficiálnu návštevu u nás ukončia. Predstavitelia japonskej cisárskej rodiny prichádzajú na Slovensko na pozvanie prezidenta Ivana Gašparoviča pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom. Ich cisárske výsosti privítal v Bratislave ako prvý prezident Gašparovič s manželkou. V pondelok 24. júna absolvovali stretnutie s premiérom Robertom Ficom, s podpredsedníčkou NR SR Janou Laššákovou a prehliadku Bratislavy.

V utorok 25. júna sa na jeden deň presunuli z Bratislavy na východné Slovensko, kde navštívili Botanickú záhradu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici, Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a prezreli si aj Spišský hrad. Dnes ,majú japonskí hostia na programe návštevu Univerzity Komenského v Bratislave, princ zavítal do Zoologickej záhrady a princezná do Bibiany - medzinárodného domu umenia pre deti, stretnú sa s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. V Botanickej záhrade Univerzity Komenského princ a princezná Akišino v stredu symbolicky zasadia strom sakury. Napokon navštívia Majoliku Modra.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.