• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Je to potvrdené, pod Nanga Parbat zabili aj Slovákov

  • 13:14 26.06.2013
  • BRATISLAVA
Je to potvrdené, pod Nanga Parbat zabili aj Slovákov

Dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš sú medzi obeťami sobotňajšieho teroristického útoku v Pakistane. Na tlačovej besede v Bratislave to povedal premiér Robert Fico.

Vláde v stredu totožnosť slovenských občanov oficiálne potvrdil konzul pôsobiaci v Iráne. "Slovensko nebolo nikdy tak dotknuté terorizmom, ako v prípade usmrtenia dvoch slovenských horolezcov," povedal premiér.

Vláda je podľa premiéra pripravená poskytnúť súčinnosť pri prevoze tiel pozostalých na Slovensko. Pomoc pri prevoze ponúkla aj pakistanská strana, pokiaľ by sa však podľa Fica čas naťahoval, Slovensko vyšle do Pakistanu vládny špeciál.
Vládny špeciál je pripravený

Pakistanská vláda ponúkla lietadlo na prevoz obetí, ktoré pochádzajú z Ukrajiny, Litvy a Slovenska do ich vlastí. „Uvažuje o tom, že to lietadlo by letelo už vo štvrtok. Čiže čakáme na potvrdenie tejto skutočnosti, ak áno, tak ju budeme akceptovať,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že aj naša letka ministerstva vnútra je pripravená vzlietnuť s vládnym špeciálom, ak by to napokon bolo potrebné, let je už naplánovaný. Pripomenul, že obaja horolezci boli zároveň záchranármi. „O to tragickejšie je, že obaja zasvätili svoj život záchrane ľudských životov v horách. Jeden z nich je príslušníkom našej profesionálnej Horskej záchrannej služby ministerstva vnútra, druhý je dobrovoľným záchranárom,“ poznamenal Kaliňák.

Obom rodinám šéf Horskej záchrannej služby poskytuje psychologickú a duchovnú pomoc, rezort je pripravený pomôcť s pohrebom.
Vláda zvažuje štátny smútok

Premiér pripustil, že vláda sa možno bude zaoberať aj tým, či vyhlásiť štátny smútok. „Je to prvýkrát, čo je Slovensko konfrontované s terorizmom, prvýkrát konštatujeme, že máme obete terorizmu na území cudzieho štátu,“ dodal. Udalosť v tomto momente považuje za veľmi citlivú vec, zatiaľ by neriešil žiadne finančné otázky, ako je napríklad možnosť odškodnenia pozostalých. „Vláda SR je pripravená rodinám poskytnúť všetku súčinnosť,“ povedal Fico.

Slovenská strana musela čakať do oficiálnej identifikácie obetí, ktorú urobil náš konzul v Iráne. Aj on je skialpinistom a horolezcov poznal. „Mali sme do poslednej chvíle protichodné informácie, ešte v utorok popoludní nám niektorí členovia pakistanskej vlády tvrdili, že naši občania nie sú medzi obeťami. Potrebovali sme si byť úplne istí,“ vysvetlil Lajčák.

Miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore.

Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.