• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Policajti ma chceli na výsluchu zastrašiť, tvrdí novinárka

  • 14:34 26.06.2013
  • BRATISLAVA
Policajti ma chceli na výsluchu zastrašiť, tvrdí novinárka

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková išla minulý týždeň na policajné prezídium odovzdať časť tajných materiálov týkajúcich sa tunelovania Vojenského spravodajstva, ktoré dostala.

Podľa denníka Sme namiesto formálneho úkonu, ktorý by mal trvať pár minút, ju vraj čakal prísny výsluch, počas ktorého na ňu policajti tlačili, aby im vyzradila, kto jej materiál dal.

„Jeden z nich sa opýtal, či mi ako matke dieťaťa stojí za to stretávať sa s osobou, ako je Roman Mikulec. Keď som sa opýtala, ako to myslí, povedal, že Mikulec je predsa trestne stíhaný,“ opísala výsluch denníku Sme.

Mikulec je bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby. Cez víkend mu polícia prehľadala auto, v ktorom údajne našla utajované dokumenty, a na dva dni ho zadržala. Teraz je obvinený z ohrozenia utajovanej skutočnosti.
Policajný prezident novinárke odporučil, aby sa prípadu nevenovala

Policajti podľa Sme zobrali Ruttkayovej Tvardzíkovej odtlačky prstov aj DNA na porovnanie s obálkou, v ktorej im dokument odovzdala. Z výsluchu podľa nej vyplynulo, že policajti sledovali Mikulca, vedeli kedy, na akom aute sa s ním stretla, kedy s ním telefonovala. Žiadali od nej e-mailovú komunikáciu s ním a keď im ju odmietla dať, povedali, že si ju zoženú príkazom. „Každého, kto niečo vie, chcú zastrašiť,“ opísala Sme.

V utorok jej tiež podľa jej slov policajný prezident Tibor Gašpar odporučil, aby sa prípadu už nevenovala. „Povedal som jej, že vo veci, kde je zainteresovaná ako svedok, by bolo vhodnejšie, aby noviny poverili niektorého z jej kolegov. V druhej časti, ktorá sa týka podozrení z tunelovania, jej poskytujeme informácie ako všetkým ostatným,“ povedal pre Sme Gašpar.
Postup polície bol podľa špeciálnej prokuratúry v poriadku

Sme píše, že najprv sľúbil aj vyjadrenie k priebehu jej výsluchu, napokon ho neposkytol. Odvolal sa na zákaz špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten popoludní vyhlásil, že o prípade už bude informovať len on.

Kováčik odkázal, že ktokoľvek môže podať voči postupu policajtov sťažnosť. To isté povedal aj minister vnútra Robert Kaliňák na otázku, či dá prípad preveriť inšpekcii. Slová novinárky podľa Sme ani jeden z nich nepoprel. Ruttkayová Tvardzíková, ktorej manžel Jozef Tvardzík pracuje v Sme, sa ešte poradí s právnikmi, či sa bude sťažovať.

Postup polície bol podľa špeciálnej prokuratúry v poriadku. „Po preskúmaní postupu vyšetrovateľa PZ prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v jeho konaní nezistil žiadne pochybenie ani porušenie ustanovení upravujúcich výsluch svedka," napísala v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Tajné dokumenty bol polícii odovzdať aj redaktor Sme Miroslav Kern. Vopred sa neohlásil, na okresnom riaditeľstve boli preto najprv v pomykove. Neskôr sa policajti riadili pokynmi okresného riaditeľa. Zvažovali aj prehliadku redakcie Sme pre obálku, ktorú so sebou Kern nepriniesol, potom od toho upustili. Boli podľa neho slušní.

Opoziční poslanci chcú v stredu pre výsluch redaktorky požiadať o zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru. Ak žiadosť podpíše tretina z nich, predseda výboru Jaroslav Baška zo Smeru ho musí zvolať do siedmich dní.

Novinárka podá na políciu sťažnosť za jej výsluch

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková sa obráti na inšpekciu ministerstva vnútra. "Po dohode s našimi firemnými právnikmi sme sa rozhodli podať sťažnosť na postup polície pri vypočúvaní," povedala agentúre SITA Ruttkayová Tvardzíková. "Môže kedykoľvek podať podnet a ten podnet bude preverený," vyjadril sa po dnešnom rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa špeciálnej prokuratúry bol postup polície pri výsluchu Ruttkayovej Tvardzíkovej v poriadku. „Po preskúmaní postupu vyšetrovateľa PZ prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v jeho konaní nezistil žiadne pochybenie ani porušenie ustanovení upravujúcich výsluch svedka," napísala v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.