• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Robert Fico nie je pesimista, z eurofondov chce 1,5 miliardy

  • 14:54 16.02.2013
Robert Fico nie je pesimista, z eurofondov chce 1,5 miliardy

Voľba nového pápeža je šancou, aby k nám prišiel

Voľba nového pápeža je pre Slovensko šancou, aby k nám nová hlava katolíckej cirkvi zavítala na návštevu pri príležitosti výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda. „Pripadá nám to ako určitá výzva a šanca,“ vyhlásil premiér Robert Fico v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy. „Okamžite, ako bude nový pápež zvolený, tak sa na neho obrátime s otázkou, či je pripravený podporiť oslavy tohto významného výročia a dúfam, že nájdeme pozitívnu odpoveď,“ povedal Fico s tým, že rozhodnutie Svätého Otca treba v plnom rozsahu rešpektovať.

Podľa Fica sa zdalo, že pápež Benedikt XVI. programovo a zdravotne nemal kapacitu na to, aby Slovensko v roku 2013 navštívil. Z jeho rozhodnutia o rezignácii však podľa premiéra vyplýva práve možnosť požiadať jeho nástupcu, aby prišiel na oslavy výročia príchodu slovanských vierozvestov. „Je to historická udalosť európskeho rozmeru, na ktorú sa pripravujeme a robíme podujatia a pokiaľ by tieto podujatia takýmto spôsobom podporil svojou účasťou na Slovensku aj novozvolený pápež, tak by nás to všetkých určite potešilo,“ dodal Fico. BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Predseda vlády Robert Fico v súčasnosti odmieta možnosť zlúčenia Úradu pre verejné obstarávanie s protimonopolným úradom.

„V tomto okamihu by som nerobil rozhodnutia, ktoré by opäť predstavovali nejakú prekážku vo verejnom obstarávaní. Teraz musíme čerpať, čerpať a čerpať,“ vyhlásil premiér v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy.

Podľa Fica prijali tento týždeň bezprecedentné posilnenie Úradu pre verejné obstarávanie. „Pridelili sme finančné prostriedky úradu, úrad bude môcť prijať ďalších ľudí, pretože tých projektov je veľmi veľa,“ povedal. „Dnes už nemôže nikto povedať, že úrad by bol ten, kto má byť brzdou vo verejnom obstarávaní,“ konštatoval.

Podľa premiéra je momentálne pre Slovensko dôležité vyčerpať všetky peniaze z eurofondov pre tento rok. „Robíme maximum, v roku 2013 by nemali prepadnúť žiadne eura,“ povedal.

Šéf kabinetu verí, že vyčerpá 1,5 miliardy eur. „Nie som v žiadnom prípade pesimista,“ dodal. Podľa neho sa musí robiť všetko preto, aby boli tieto peniaze dané do obehu a aby podporili hospodársky rast.

Fico v tejto súvislosti tiež obhajoval prijatie novely zákona o verejnom obstarávaní v skrátenom konaní, ktorá vstúpi do platnosti v pondelok. „Došli sme k záveru, že v tomto okamihu bude dobré, ak z novelizácie, ktorú pripravuje podpredseda vlády Robert Kaliňák, zoberieme časť, ktorá sa týka námietok a opravných konaní vo verejnom obstarávaní, a schválime to rýchlejšie ako niekedy v apríli,“ hovoril.

Podľa Fica bol impulzom k rýchlemu schváleniu novely fakt, že existuje približne 300 miliónov eur určených na rôzne projekty, kde ešte len má byť verejné obstarávanie. „Po zhodnotení tejto situácie sme sa obávali, že keď necháme starý zákon v platnosti veľmi dlho a budeme čakať do mája, tak môžeme stratiť čas a ohroziť čerpanie týchto peňazí,“ vysvetľoval v relácii. „Preto sme v skrátenom konaní prijali toto rozhodnutie a ministerstvá môžu hneď projekty dať do obstarávania,“ dodal s tým, že ide o projekty v oblasti operačných projektov týkajúcich sa vedy a výskumu, informačnej spoločnosti (OPIS) a tiež oblasti dopravy a infraštruktúry.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.