• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Účastník protestu Gorila sa bráni, policajta som bil v šoku

  • 12:47 18.02.2013
Účastník protestu Gorila sa bráni, policajta som bil v šoku

Bránil som sa policajtom tak, ako som zvyknutý brániť sa pri útoku hospodárskych zvierat, obhajoval sa dnes na súde farmár Ján J. z Kozároviec.

Zadržali ho po jednom z protestov Gorila za to, že údajne zaútočil na policajta. „Keď sa na vás také veľké zviera oborí, jediné, čo pomôže, je zaútočiť naspäť,“ vysvetľoval farmár sudcovi Okresného súdu Bratislava I. s tým, že nie je agresívny človek.

Po výsluchu obžalovaného a troch zasahujúcich policajtov prípad odročili na 18. marca.
Obžalovaný bránil mladšieho muža

Incident sa udial 29. februára 2012, keď bolo posledné predvolebné zasadnutie parlamentu. Pred budovou Národnej rady SR sa zišla skupina protestujúcich, ktorí sa chceli dostať do parlamentu.

Polícia rozostavila zábrany a neumožnila im to. Bol medzi nimi aj 57-ročný Ján J. Keď videl, že policajti zasahujú proti mladšiemu mužovi, nedalo mu to a zastal sa ho. „Matka ma učila, že ak sa niekomu ubližuje, mám sa ho zastať, aj keď ma to bude stáť nejaké problémy,“ povedal na súde.

Keď sa aj on dostal na zem, tak sa podľa vlastných slov snažil chrániť svoj nákup v taške. Nepopiera, že policajta udieral do prilby. „To čo sa stalo, stalo sa vlastne v šoku, vôbec som nerátal s tým, že keď idem do parlamentu, tak sa na mňa vrhne policajt,“ vysvetľoval.

Je presvedčený, že „ak sa v spoločnosti dejú veci, ktoré nie sú v poriadku, fakticky sa rozkráda náš štát a robia sa veci, z ktorých sa ľuďom rozum zastavuje, tak tomu ľudia chcú zabrániť“. Preto išiel pred parlament, zátarasy považoval za bránenie v uplatnení si tohto práva. Podľa vlastných slov ich nezhadzoval, ale kýval nimi.
Situáciu priblížili na súde aj policajti

Zasahujúci policajt v pondelok opisoval, ako počas protestu dostali pokyn od nadriadeného vytlačiť demonštrantov, ktorí rozoberali zábrany. Najaktívnejších mali prípadne zaistiť.

Išiel pomôcť dvom kolegom s Jánom J., ktorý bol podľa neho veľmi agresívny a nechcel poslúchnuť výzvy policajtov. „S podobnou agresivitou som sa len málokedy stretol, aj vzhľadom k vášmu veku, sme chceli byť čo najviac humánni, mohli sme zakročiť razantnejšie,“ povedal obžalovanému. Z priestoru za zábranami ho odviedli traja policajti – každý držal jednu nohu, tretí ruku a voľnou rukou údajne Ján J. ešte udieral.

Pred súd predstúpil aj policajt, ktorého údajne obžalovaný napadol. Tento muž zákona spočiatku iba dozeral na kolegov, ktorí zakročovali voči inému demonštrantovi, aby ich nenapadli odzadu. Ján J. ho začal udierať. „Nebudem tam stáť ako stĺp, ste na mňa útočili, tak som sa bránil,“ povedal. Potvrdil, že obžalovanému pri odnášaní z miesta tiekla z nosa krv. Tretí policajt vypovedal podobne ako jeho kolegovia.

Jánovi J. za tento údajný útok na verejného činiteľa najprv vymerali trestným rozkazom 200-eurovú pokutu alebo dva mesiace odňatia slobody nepodmienečne. S pokutou nesúhlasí, ani si ju ako dôchodca nemôže dovoliť zaplatiť. Proti trestnému rozkazu podal odpor, preto sa začal súd.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.